30 пъти повече случаи на морбили е имало в Европа

...
30 пъти повече случаи на морбили е имало в Европа
Коментари Харесай

30 пъти повече случаи на морбили е имало в Европа през миналата година

30 пъти повече случаи на морбили е имало в Европа през предходната година спрямо миналата 2022 година Това предизвести СЗО преди ден, като предизвести, че вълна от дребна шарка е надвиснала на континента.

През третата седмица на 2024 година в България e регистриран 1 случай на морбили, демонстрират данните от Седмичния епидемиологичен бюлетин на Националният Център по заразни и паразитни заболявания

Над 42 хиляди случая на морбили е имало в Европа през 2023, като най-засегнатите страни са Казахстан и Русия, където заболелите надвишават цифрата 10 хиляди. Опасността обаче е напълно близо и до нашата граница - единствено преди месец Румъния разгласи пандемия от дребна шарка, откакто бяха регистрирани 2 хиляди случая. Албания също през днешния ден предизвести, че има сериозен растеж на заболелите.

Каква е обстановката у нас

Имунизационният обсег против морбили с първа и втора доза в България е неудовлетворителен, сигнализираха през април на предходната година от Министерството на здравеопазването. През 2020 и 2021 година процентът на имунизации е бил по-нисък по отношение на предходните години.

През 2022 година е регистриран растеж и при двата приема, само че все пак детското население остава неимунно или незащитено. Това е причина за пораждане и разпространяване на гърмежи от морбили в страната, предизвестиха от Министерство на здравеопазването. Прилагането на две дози ваксини против морбили обезпечават отбрана от заболяване и обвързваните с него съществени затруднения при съвсем 100% от имунизираните през целия живот, припомнят от ведомството.

Преди дни основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев съобщи, че не счита, че има риск от развиване на зараза от морбили към този момент. Но постоянно има опция за импорт на болестта от Румъния.

Забравена болест ли е морбили?

Морбили е инфекциозно заболяване, което се предава елементарно, изключително на неимунизирани деца, а от време на време развиването е съществено и могат да настъпят затруднения, предизвестяват лекари.

Дребната шарка е една от най-заразните човешки заболявания, която в предишното на всеки две-три години провокира епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се трансформира, когато по този начин нареченият татко на актуалните ваксини Джон Франклин Ендерс създава имунизация против морбили.

Първата ваксина е позволена за приложимост през 1963 година и по-късно имунизацията е публикувана всеобщо. Но защото мощно заразна, имунитетът в общностите би трябвало да е в действителност висок - 95 %, с цел да се спре разпространяването на заболяването.

В днешно време тези стойности не се доближават и резултатът е експлоадиране на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания изгубиха статута си на страни, свободни от морбили.

Нидерландия също предизвести, че намаляването на обсега в страната значи, че е по-вероятно морбили да се появи още веднъж. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност съобщи, че столицата е подготвена за десетки хиляди случаи заради по-ниското равнище на имунизация през последните няколко години, което се е нараснало поради пандемията.

Данните от Лондон обрисуват " ужасяваща картина ", споделя Андрю Полард, шеф на Оксфордската група за ваксини. " Не би трябвало да подценяваме сериозността на това обръщение ", сподели той тогава.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР