30-годишният Рангел Бизюрев, който е обвинен за убийството на 24-годишния

...
30-годишният Рангел Бизюрев, който е обвинен за убийството на 24-годишния
Коментари Харесай

Издирваният Рангел от Цалапица е задържан в Нидерландия, но пуснат заради законов пропуск

30-годишният Рангел Бизюрев, който е упрекнат за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица и се търси с европейска заповед за арест, е бил арестуван в Нидерландия през септември, само че е освободен, заяви, като се базира на информация от свои източници.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Шест дни фамилията му разчиташе на полицията, само че най-после потърси помощ и от медиите. На идващия ден тялото на младия мъж бе намерено заровено в землището на селото, а в ареста се озоваха 19-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови. Те бяха упрекнати в персонално укривателство, откакто помогнали на физическия палач Рангел и закопали натрупа. Според прокуратурата близнаците са обезпечили кола и са укрили тялото на пребития до гибел Димитър. Близнаците обаче не знаели за желанието на Рангел да убие Митко и по тази причина не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително съвещание по импортирания обвинителен акт.

Самият Бизюрев не бе задържан, защото незабавно след убийството бе напуснал България с хипотетична дестинация Германия. Българската прокуратура издаде европейска заповед за арест и през септември 30-годишният мъж е арестуван от нидерландската полиция. След по-малко от 72 часа обаче е освободен, защото станало ясно, че няма по какъв начин да бъде поискано непрекъснатото му задържане и екстрадиция.

Причината е законов пропуск. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не предстои на обжалване в съда, както реши неотдавна Съдът на Европейския съюз. Проблемът е прочут на народните представители и даже обсъждан в предходни парламенти, само че времето не стигна да поправят пропуща. За да има синхрон с правото на Европейски Съюз, би трябвало да се променят Наказателно-процесуален кодекс и Законът за европейската заповед за арест. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР