30 години… Точно толкова измина от началото на същинския преход

...
30 години… Точно толкова измина от началото на същинския преход
Коментари Харесай

Спортна София – тогава и сега


30 години… Точно толкоз измина от началото на същинския преход към пазарна стопанска система. Откакто през февруари 1991 година тогавашният министър председател Димитър Попов прикани: „ За бога, братя, не купувайте… “ и освободи цените на стоките, страната ни извървя бодлив път към превръщането си в съвременна европейска страна. Младите не помнят, доста от по-възрастните са не запомнили, само че белезите от върволицата от рецесии към момента са пресни и забележими в градовете.

Липсата на средства през годините оголи съществено инфраструктурата в доста браншове. Училища и университети, концертни зала, културни институти, бяха оставени някъде там – на задния проект, в очакване на по-добри времена.

Една от най-тъжните области в това отношение, за злощастие, беше спортът. Мизерни условия, скъсани балатуми, разрушени съблекални, разпадащи се бани. Жега, мраз, течове и безчовечен условия за трениращите. Като в страна от Третия свят, родните спортисти – и професионални, и дилетанти, и децата, се бореха с атмосферните условия, неналичието на база и уместно съоръжение. Това, без да се изненадва никой, беше изгонило гениите от залите, а триумфите на противоречивото поле понижиха сензитивно.

В началото на новото десетилетие може да установяваме, че в огромната си част тази съсипия е останала в предишното . Спортната инфраструктура в София с уверени крачки придобива съвременен образ, а най-малките ни спортисти нямат даже бегла визия в какви условия се е спортувало единствено допреди 5-10 години. По-възрастните въпреки това цялостен живот ще пазят загатна за суровите условия, които на инат на всичко – също родиха първенци. За да напомним подвига им, ще се опитаме да отправим взор към недалечното минало и да съпоставим: Какво беше тогава и какво е в този момент.

Зимният замък в Студентски град

Никаква метафора. В това спортно оборудване си беше ЗИМА, а спортуващите се сблъскваха с извънредно сурови атмосферни условия. След като е пуснат в употреба при започване на 80-те години, на Зимния замък не е юридически нито един същински главен ремонт.

Съблекални може да се каже, че нямаше. Нито пък зали за загрявка. За отопление не можеше да става и дума – по някаква неназована причина радиаторите и отоплителите на седалките били унищожени през 90-те. И за похлупак: от покрива се изливаше сериозен теч, който заплашваше да съсипе и дребното, което към момента беше непокътнато.


И в тази бедност упражняваха шампиони… Участниците в три „ ледени “ олимпийски дисциплини – фигурно пързаляне, шорттрек и хокей, се бореха всекидневно с неналичието на база и отново се гонеха медали.

Голямото усъвършенстване започва през 2015 година, когато екипът на Министерството на младежта и спорта, управителен от Красен Кралев, насочи напъните си към възстановяване на спортната инфраструктура. Стартираха и по-сериозните вложения. „ Пълната смяна “ на Зимния замък се реализира пред 2017 и струваше 6,2 млн. лева

В момента оборудването е неузнаваемо – и извън, и вътре. Има нови съблекални, бани и санитарни възли, предверие, лекарски кабинет. Основната зала е с ново осветяване и климатична апаратура, настилки и трибуни. Покривът е напълно ремонтиран и топло- и хидроизолиран.


„ Разговарях с част от състезателите, които ще упражняват тук и те споделиха, че изискванията са отлични. След всяко реконструирано оборудване се вижда нараснал интерес на децата към спортовете, които се практикуват в него. Зимните спортове не вършат изключение”, съобщи при откриването отрасловият министър Красен Кралев.

Асикс Арена” (преди – Зала „ Фестивална “)

Зала „ Фестивална “ на границата на кварталите Гео Милев и Слатина е пусната през 1968 година и – самоуверено може да се каже – не беше пипана от този момент. През 90-те тя към този момент „ плачеше за ремонт “, а настилката стана на 30 години. През 2011 година „ домът “ на българската лека атлетика се оказва негоден – старомоден, разкъртен и напълно несъответствуващ за спорт.


Реновирането на тогавашната „ Фестивална “ струваше няколко милиона лв., обезпечени по разнообразни канали. Голямото разкриване се състоя през 2017 и от този момент залата е с новo име – „ Асикс Арена “ (по името на новия спонсор – световноизвестната компания „ Асикс “).

Съоръжението е оборудвано с нова лекоатлетическа писта марка „ Мондо” с 4 коридора. Подходяща е за тренировки и надпревари по лека атлетика, футзал, танци, аеробика, бойни спортове, гимнастика, фитнес и други От откриването си през ноември 2017 година досега залата е била хазаин на десетки надпревари, само че е подобаваща и за концертни и културни събития.


„ Представете си какъв брой време чакахме и в последна сметка доживяхме този момент. … Благодаря му (на министъра Красен Кралев) по тази причина, че си извърши думата. Това е нещо, което ние в нашия спорт ценим доста “, съобщи след ремонта президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Арена Армеец”

Наред с всичко остаряло, което наподобява по-съвсем нов метод с помощта на вложенията, от 10 години насам столицата ни има и едно напълно ново оборудване. София постоянно е страдала от неналичието на многофункционална спортна зала. През 2011 година този проблем беше решен с откриването на „ Арена Армеец”, която струваше 108 млн. лева

През годините досега тя е хазаин на редица огромни спортни събития като международните шампионати по волейбол и художествена гимнастика, тенис шампионата „ София Оупън” и доста други.


Залата одобри и над 70 концерта на едни от най-големите звезди на международната музикална сцена.

Зала „ София”

Допреди 5 години многофункционалната зала „ София “ бе образец за това по какъв начин наподобяват спортни обекти, които не се поддържат и стопанисват както би трябвало. След цялостна реорганизация на обща стойност 1,8 млн. лева обаче там обстановката е радикално друга.

Обновената зала мина повсеместен вътрешен ремонт и замяна на спортните уреди. Подменена бе спортната настилка с най-модерната такава с hard core покритие, която дава отговор на стандарта на ATP шампионатите. Подменени бяха и седалките.

Там упражняват федерациите по тенис и по бадминтон. Състезанията си на мястото организират състезателите ни по бокс, художествена гимнастика и фехтовка. Съоръжението е уместно и за всички типове бойни спортове.

„ Всеки, който знае по какъв начин изглеждаше зала „ София “ преди, в този момент може да направи разликата “, съобщи при откриването след ремонта през 2016 година министър председателят Борисов.

Комплекс „ Академика 4-ти км”

Функциониращ от далечната 1961 година, Комплекс „ Академика 4-ти км” има нов образ от 2017. Съоръжението се състои от две съществени зали – огромна и дребна, и плувен басейн. Преди вложенията в него, то бе много овехтяло – подовете, стените и таваните бяха остарели и захабени. Ремонтът излезе към 1 млн. лева и след него залите към този момент са с напълно сменена подова настилка и дават отлични условия за спорт.

На място се упражняват баскетбол, волейбол, бадминтон, футзал, бойни изкуства и други спортове.


Плувният басейн е с дължина 25 метра и разполага с пет коридора. Вече напълно са сменени инсталациите на басейна, комплициран е нов фаянс, конфигурирани са предпазни парапети и е изработен главен ремонт.

Нови са още отвесната планировка към постройката, баните, съблекалните и тоалетните.

Плувният басейн „ Спартак “

Пример за обект в трагично положение, на който спортното министерство се оказа добър собственик, е плувният басейн „ Спартак “. Столична община не се оправи с поддръжката му и през 2015 с грижата за него се зае отрасловото министерство.

След ремонт за близо 400 000 лв. и намирането на наемател – един от най-хубавите ни плувци Петър Стойчев, басейнът към този момент е чудесно място за тренировки и съвременно оборудване, почтено за европейска столица.

Стадион „ Юнак “

В самото сърце на София, в края на Борисовата градина до Перловската река, се намира историческият Стадион „ Юнак “. Построен за първи път през 1904, това е първият стадион на София, където националният тим играе мачовете си до 50-те. След разрушаването и разчистването на терена, тъкмо до него е издигнат сегашният народен – „ Васил Левски “, а „ Юнак “ става ледената пързалка „ Дружба “ – емблематична за софиянци през 80-те.

Преди 30 години пързалката, преименувана назад на „ Юнак “, е изоставена и стартира да тъне в съсипия.

Преди 3 години обаче руините бяха разчистени и там още веднъж беше направена пързалка. С инвестиция от 340 000 евро, оборудването отвори порти с част от потенциала си през 2018 година След като се удостовери, че ще е цялостен шлагер измежду софиянци, година по-късно проработи на 100%.

Тази зима пързалката отвори за трета поредна година. Този път обаче провокациите пред нея са свързани с пандемията. До 150 души могат да карат по едно и също време при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, като за задачата е основана специфична организация. Леденото оборудване е с потенциал общо 1200 кв. м. След всяка сесия се прави стерилизация на кънките и пейките.

За трета поредна година се резервира безплатният вход за деца до 13-годишна възраст.

През лятото зимни спортове на мястото не се практикуват, само че се употребява като фензона по всички европейски стандарти. Често там се организират и концерти и други събития.

Националният стадион „ Васил Левски “

Точно до Стадион „ Юнак “ е и Националният стадион „ Васил Левски “ – открит през 50-те години и ремонтиран на няколко пъти от този момент. Макар и не най-модерният пример за стадион (в по-дългосрочен проект се мисли за градежа на нов на ново място), 70-годишното оборудване е в чудесно положение все още и се употребява интензивно за футбол и атлетика. В него има и зали за доста други спортове.

В края на 90-те на стадиона беше изработен легендарен ремонт, придружен с дефицит на пари и кавги, траял цели 5 години. В последна сметка той беше сертифициран по условията на УЕФА през 2002 година Но десетилетие по-късно още веднъж бе в окаяно положение.


През 2015 година бяха заделени средства за оправянето на „ Васил Левски “. Целият ремонт излезе към 1 млн. с Данък добавена стойност, само че разликата, която бе реализирана, в действителност бе впечатляваща. Тревното покритие беше заменено напълно, а също така бе инсталирано нова електронно табло за 400 хиляди лв. с доста високо качество.

Същите табла се употребяват на Олимпийския стадион в Шанхай, на Бродуей, на разнообразни игрища в Съединени американски щати.

Още пари за стадиона бяха вложени по време на изключителното състояние напролет на предходната година. Въведена беше една от най-модерните системи за видеонаблюдение, бяха инсталирани над 100 спомагателни камери с висока разграничителна дарба към съществуващите досега. Те могат да обезпечат нужната видимост, без значение от метеорологичната конюнктура и дистанцията.

Теренът към този момент има доста добра млада трева от нов тревен тип, неповторим за България. Стадионът има и нова озвучителна система „ Камюнити “, която усъвършенства неведнъж качеството на звука.

През 2016 беше уголемен и Музеят на спорта в стадиона. За задачата доста велики спортисти подариха свои движимости. Към момента там са изложени над 1200 експоната, разказващи историята на българския спорт.

Спортните учебни заведения

Държавата, която единствено за 6 години е вложила 35 млн. лева в реновиране на спортни обекти в столицата, не обърна тил и на инфраструктурата в учебните заведения и висшите образователни заведения, за които никой не се бе сещал дълги години. Разрухата лека-полека отстъпва в борбата с модернизацията.

Спортното учебно заведение „ Генерал Владимир Стойчев “ е изцяло преобразено след ремонт за 910 200 лева

Инвестира се и в усъвършенстване въз основата на Националната спортна академия.

Въпреки дългият път и безспорните триумфи обаче, провокации към момента има.

Червено знаме “

Тъжен образец за обект с голям капацитет, само че зарязан от прекомерно от дълго време, е комплекс „ Червено знаме “. Той чака своя нов живот и е избран за един от целите за ръководещите в идващия им мандат.


Славното минало на комплекса сега тъне в парчета, а Министерството на младежта и спорта чака с готово предпроектно изследване подобаващ миг да се намеси. Построен през 1985 година за европейската олимпиада по плуване, комплексът се намира наоколо до 4-ия километър на Цариградско шосе.

Преди пандемията отрасловото министерство водеше диалози с евентуални вложители, само че всичко това бе сложено на пауза поради COVID-кризата. Спортният министър Красен Кралев към този момент се ангажира „ Червено знаме “ да бъде измежду целите през идващия му мандат.


Предвижда се построяването на плувен комплекс с 5 басейна (3 закрити и 2 открити), многофункционална зала с потенциал сред 3000 и 5000 души, три подготвителни зали за разнообразни типове спорт, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито и огромен паркинг за 700 автомобила. Идеята е планът да бъде финансиран от частен вложител.

Стадион „ Академик “



Сред целите за идващите 4 години ще бъде и реконструкцията на стадион „ Академик “. Неговото възобновяване трябваше да започва през предходната година, само че пандемията осуети проектите на държавното комерсиално сдружение „ Академика 2011 “.

Намалените доходи от наеми не разрешиха да бъдат набавени нужните 5 млн. лева, с цел да може той и „ Асикс Арена “ да бъдат част от един съвременен лекоатлетически комплекс. Идеята е да бъде осъществен повсеместен ремонт на оборудването със лични средства на „ Академика 2011 “.

Стадион „ Септември “



Усилено се работи и за по-доброто бъдеще на стадион „ Септември “ в „ Красна поляна “, който от 20 години е оставен на произвола на ориста. Там обаче проблемите са и от политически темперамент, тъй като опозицията в Столичния общински съвет (БСП, Демократична България и Борис Бонев) блокира прехвърлянето на нужните 8,5 дка общинска повърхност, а те са нужни, с цел да бъде построен състезателен комплекс, който да дава отговор на условията за съвременна инфраструктура.

Върху имота, с който сега спортното министерство разполага, оптималната разгъната застроена повърхност, която може да бъде осъществена е 12 000 кв. м., което като застрояване би представлявало терена на стадиона и един от огромните браншове. За реализирането на приключено оборудване с терен без писта и четири бранша е нужна минимална РЗП от към 20 000 кв. м. Към това би трябвало да се прибавят плануваните многофункционални спортни зали, плувен басейн, тенис корт, подготвителни площадки и други уреди. Така общата повърхност ще набъбне до 45-50 000 кв. м.

„ Червено знаме “, „ Академик “ и „ Септември “ – три доста значими спортни обекта, чакат своя ред, с цел да заемат полагащото им се място измежду „ бижутата в короната “ на новата и съвременна спортна София. С 35 млн. лева, вложени за последните 6 години за връщането на остарялата популярност на обичани спортни обекти от близкото минало, и 108 млн. лева за построяването на чисто новата „ Арена Армеец “, българската столица към този момент умерено претендира за хубав европейски град с качествена спортна инфраструктура.

СНИМКИ: LAP.bg, НСБ, НСА, ММС, CEV
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР