3 от 12. В други сфери това може да много,

...
3 от 12. В други сфери това може да много,
Коментари Харесай

Трагичната любовна история на Балканите и европейските първенства

3 от 12. В други сфери това може да доста, само че когато приказваме за футбол... Нещата стоят по друг метод. Когато е забъркан Балканският полуостров, където пристрастеностите постоянно са нажежени, този резултат е много противен.

3 от 12 вероятни тима от околните ни страни се класираха за европейското състезание по футбол, което ще се организира от 11 юни до 11 юли 2021 година Северна Македония ще направи своя дебют, до момента в който международните вицешампиони от Хърватия ще участват в груповата фаза на най-важното състезание на Стария континент за 6-и път (5-и пореден). Отборът на Турция също си обезпечи присъединяване за 5-и път.

Снимка: Reuters

Приемаме, че на Балканите има 12 страни - България, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. С класирането на югозападните ни съседи за европейско, остават единствено 3, които към момента не са играли на подобен конгрес - Черна гора (независима от 2006 година насам), Косово (независима от 2008 година насам) и Босна и Херцеговина (независима от 1992 година насам).

Всички други страни най-малко един път са взели участие в мечтаните финали. Гърция (4 участия - 1980, 2004, 2008, 2012 г.) даже е европейски първенец от 2004 година! Но този път не съумя да се показа на равнище в груповата фаза на квалификациите.



Участието на Албания е едно - през 2016 година, когато тимът даже записа една победа - против Румъния. Словенците са се подвизавали на този конгрес също един път - през 2000 година, като в актива си имат две равенства (срещу Югославия и Норвегия).

До последно отборът на Сърбия пазеше вяра, че ще се класира за значимите мачове. Но ориста (и сбърканата от Александър Митрович дузпа) пратиха на финалите Шотландия. За сърбите неуспехът беше голям! Страната не е играла на европейско състезание от 2000 година насам. Въпреки че тогава страната се наричаше Съюзна република Югославия и в състава ѝ влизаха Сърбия, Черна гора и Косово. Общо взето, западните ни съседи в никакъв случай не са взели участие на европейско състезание като независима страна!



Често сърбите сочат себе си за приемници на традицията на Югославия. Страната, която се разпадна при започване на 90-те години на ХХ век е участник на първото европейско състезание през 1960 година, като на финала губи от Съюз на съветските социалистически републики.

Снимка: Getty Images

Повтаря същото класиране през 1968 година (на финала губи от Италия), а през 1976 година на шампионата, на което е хазаин, Югославия реализира четвърто място. През 1984 година футболният отбор на страната приключи на осмо място. През 1992 година тимът се класира за финалите, само че поради войната сред сърби, хървати и босненци, беше дисквалифицирана.



Хърватия сигурно може да бъде посочена като една от огромните сили на Балканите. В последните години няма огромно състезание, на което отборът да не се е подвизавал. Хърватите играха за първи път като независима страна в групите на европейското през 1996 година - единствено година след края на войната със Сърбия. Тогава доближиха до четвъртфинал.

Често съпоставяме България с Румъния, само че истината е, че северните ни съседи са играли 5 пъти на европейско - 1984 година, 1996 година, 2000 година, 2008 година и 2016 година Успехите на отбора не са огромни и той съумява да прескочи групите единствено един път - през 2000 година, когато доближава до четвъртфиналите.



Румънците, също като родните " лъвове ", играха в плейофите за класиране на идното състезание, само че изгубиха от Исландия.

Що се отнася до българския отбор, родните национали могат да се похвалят с много по-добра статика на международни шампионати - 7 участия от 19 благоприятни условия. На европейско състезание " лъвовете " са играли единствено 2 пъти - през 1996 година и 2004 година И в двата случая тимът ни не съумя да излезе от групите.

Снимка: Getty Images

Има ли случаи, в които нито една балканска страна не е взела участие на европейско състезание? Да, има, само че съществува и разумно пояснение. Между 1980 и 1992 година участниците в най-важните мачове са 8 - домакинът и спечелилите в седемте квалификационни групи. През 1988 година няма нито един представител на Балканите измежду тях.

От 1960 година до 1976 година единствено 4 тима се класират за финалите, като квалификациите минават като тези на европейските клубни шампионати - елиминации след жребии. През 1972 година и 1964 година сред полуфиналистите няма нито един отбор от нашия полуостров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР