3 основни подхода се прилагат по принцип за рекламна регулация

...
3 основни подхода се прилагат по принцип за рекламна регулация
Коментари Харесай

Ченчев: Има закон, има и регистър – контрол няма, хазартнозависими продължават да ходят в казината

„ 3 съществени метода се ползват по принцип за рекламна регулация – по този начин е и по света. Първият с решение да се популяризира, само че с някои ограничавания, вторият е частична възбрана на рекламата с по-строги законодателни ограничавания, третият е цялостна възбрана на реклама на хазартни игри, игрални зали, казина, само че даже и в този случай се позволяват изключения. България е в първата категория, като не разрешава единствено директната реклама, която непосредствено кани потребителите да играят. Проблемът тук е, че има цялостна възбрана за директната реклама на хазарт, само че няма възбрана за реклама на бонусите. И това отваря вратата в полето “.
Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев в дебата по време на чуването на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова по отношение на реклами, свързани с
хазартни игри в публичните медии.
Иван Ченчев даде образци от Англия: „ Там желаят да наложат повече ограничавания, тъй като при тях има доста хазартно подвластни. Установено е, че децата виждат малко повече от две
хазартни реклами на седмица, а хазартните реклами там са неразрешени. Това е най-ниското равнище от 12 години насам и откакто беше въведена възбрана за присъединяване на лица под 25-годишна възраст в рекламите. Промените целят да предпазят младежите от присъединяване в хазартни игри. Англия забрани и на известни персони да вземат участие в реклами – дори инфлуенсърите и спортистите от по-висок клас, звездите от риалити предаванията не могат да популяризират хазартни игри “, уточни Иван Ченчев.
„ Българска социалистическа партия сме потвърдили през годините - защитавали сме и българския спорт, само че и твърдото разбиране, че нашите деца не би трябвало да бъдат подвластни от
хазарта. Наред със законодателните промени обаче слагаме и въпроса за контрола. И още веднъж ще дам образец “, добави националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “:
„ Ако сега отворите Закона за
хазарта, ще видите, че да, в него има указател на подвластните лица. Ако тръгнете да вършиме инспекция обаче, ще се окаже мъчно, тъй като единствено избрани лица разполагат с информацията. Има образец, с човек, който непринудено се е вписал в регистъра, хазартно подвластен, продължава да върви в казина, само че никой не го стопира. Няма надзор, макар закона и макар регистъра. Необходимо е да се мисли в тази посока “, съобщи Ченчев и добави:
„ Българска социалистическа партия сме безапелационни - тази болест би трябвало да бъде пресечена. Но би трябвало да се каже ясно – това вършим за българските деца, това вършим за спорта. Другото ще е застрашено от залитания настрана, в това число и политически “, заключи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР