3 институции си партнират по пилотна инициатива за подобряване на

...
3 институции си партнират по пилотна инициатива за подобряване на
Коментари Харесай

С пари от Европа ще се модернизира пътната мрежа от Бургас до границата с Турция

3 институции си партнират по пилотна самодейност за възстановяване на мрежовата транспортна съгласуваност в Югоизточния район на България с финансиране от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ /ОПРР/ 2014-2020 година Предвижда се Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/, Община Бургас и Югоизточното държавно дружество в Сливен да получат над 42,3 млн. лв. , които ще употребяват за планиране и строителство на пътища. За задачата кабинетът е одобрил изменение на мярката „ Регионални пътища “ по предпочитана ос 7 „ Регионална пътна инфраструктура “ на програмата, с което се дава „ зелена светлина “ за осъществяване на огромния план. Той ще кандидатства за финансиране и от Програма „ Развитие на районите “ /ПРР/ 2021-2027 година

Предвижда се АПИ да направи цялостни проектно-проучвателни работи за главен ремонт и уширение на общо 112 км от второкласния път Бургас – Маринка – Созопол – Приморско – Царево – Малко Търново – граница с Република Турция . Община Бургас, като сътрудник по плана, ще има опция да обнови съществуващи общински пътища по направлението.

Югоизточно държавно дружество в Сливен ще употребява европейските средства за главен и настоящ ремон т, както и за строителство, реорганизация и рехабилитация на горски пътища в региона на Странджа , част от които се употребяват и за обслужване на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница. По този метод ще се подкрепят и държавните контролни органи за осъществяване на функционалности по отбрана и защита на държавната граница, които ще имат по-добър и безвреден достъп по отношение на сегашните горски пътища.

С осъществяването на пилотния план ще се усъвършенства свързаността на второстепенната и третостепенната пътна мрежа в област Бургас с Трансевропейската транспортна мрежа . Ще се подкрепи и популацията, изключително в отдалечените и пограничните територии, и в същото време ще се обезпечи поддръжка за осъществяване на ограниченията по надзор и предварителна защита на засиления миграционен напън и отбрана на външната граница на Европейския съюз. Проектът ще усъвършенства и сигурността на пътната инфраструктура на районно равнище и ще способства за разрастване на капацитета на пограничните територии, развиване на стопанската система, основаването на устойчиви връзки и ускоряването на районното доближаване, в това число за задачите на възстановяване на съдействието за подсилване на интернационалната граница сред България и Турция и запазване на външните граници на Европейския съюз /ЕС/.

Чрез Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 Министерство на регионалното развитие концентрира поддръжката си върху пътищата от първи, втори и трети клас , в това число и в пограничните региони, които обезпечават благоприятни условия за развиване на районния характерен стопански капацитет, като на второстепенни и третостепенни пътни възли с TEN-T мрежата. Особено обезпокоително е положението на третокласните пътища, в това число и в пограничните региони, които съставляват 2/3 от републиканската пътна мрежа и служат за систематизиране на трафика в страната като обезпечават достъп до пътища от по-висок клас и TEN-T мрежата.

Подобряването на сигурността им ще спомогне за развиването на туризма и достъпа до административните, здравните, просветителните и културните заведения , както и до обекти от културното и естественото завещание. Транспортната мрежа на страната е построена основно от пътища от по-нисък клас. В момента огромна част от нея, най-много второкласните и третокласни пътища, е пригодена за натоварване единствено до 10 т/ос и не дава отговор на Европейските условия, което е една от аргументите за по-голямо натоварване на пътищата от по-висок клас.

Изменените Насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-7.001 „ Регионални пътища “ по предпочитана ос 7 „ Регионална пътна инфраструктура “ на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 може да бъдат открити на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР