3 часа и 7 минути е времето на победителя в

...
3 часа и 7 минути е времето на победителя в
Коментари Харесай

Изследват човешките възможности на маратон при -55°С

3 часа и 7 минути е времето на спечелилия в 42-километровата отдалеченост

На 12 януари в Якутия се организира рисковият маратон „ Полюсът на студа – Оймякон “. На старта застанаха 38 състезатели от шест области на страната, оповестява локалното издание „ Северная Заря “.

Полюсът на студа

По време на старта на надпреварата, даден в 10:00 часа локално време, пунктът за наблюдаване на времето в Оймякон е отчел температура на въздуха от -55 градуса по Целзий. През януари 2022 година спортистите са били малко по-облагодетелствани, тъй като тогава конкуренцията се е провела при „ едвам “ -52 градуса.

Оймякон е село в република Якутия, Русия и е едно от най-студените места на планетата. Името на селото значи „ незамръзваща вода “ и идва от това, че край него има термален извор. Населението му е от 500 души.

Емблематичното съревнование, чието пето издание се организира тази година, предлага четири дистанции: типичен маратон, 42,196 км, полумаратон, 21,098 км, 10 км и 5 км. В маратонската отдалеченост тази година са се състезавали 14 души: 12 мъже и 2 дами. 24 индивида пък са стартирала в полумаратона.



Победителят

Най-бърз в маратонската отдалеченост е бил 24-годишният Константин Драгунов, с време 3:07 часа, а Леонид Зиков е пресякъл пръв финалната линия в полумаратона с време един 1:34 часа.

След финала спечелилият в маратона, признава пред медиите:

" Почти се изгубих по трасето. Маратонът е непредсказуемо предизвикателство. След 33-ия километър едвам не припаднах. Финиширах единствено „ на темперамент “. "

Той посвети успеха на своя дядо, Семьон Семенович Драгунов, който е умрял неотдавна. Местните медии напомнят, че Константин Драгунов е победител и призьор в голям брой съветски и интернационалните надпревари, занаятчия на спорта. Той е и пейсмейкър (бегач, водещ и определящ темпото) на междинни и дълги дистанции на петкратната  шампионка на Русия по маратон Сардана Трофимова.



Състезанието

Предизвикателството сигурно е рисково, а спортистите са следени от лекари и спасители. По маршрута са ситуирани пунктове за храна и отопление. За финиширалите са готови парещ чай, топла съветска баня и тържествена гала по награждаване на спечелилите.

Провеждането на маратона е съпроводено с богата културна стратегия, а уредниците оферират туристически пакети за искащите. Регистрацията за събитието нормално продължава доникъде на декември.



Научни проучвания

Екстремното тичане в тази ситуация е освен спорт, само че и обект на научни проучвания. На страницата на маратона се оповестява, че по време на миналогодишното издание е употребявано здравно съоръжение, с цел да се изследва съставът на тялото на участниците в маратона преди и след надпреварата, в това число равнището на извънклетъчната течност и мастния пласт. На място пък експерти правят психическо диагностициране на мотивацията на състезателите, педагогичен надзор на „ субективни и справедливи индикатори преди и след старта “, както и тестване на особено съоръжение за маратонци в леден климат.



Участниците са на възраст над 18 години – това са изцяло разнообразни хора, като най-възрастният участник в петте издания на маратона, е роден през 1947 година.

" Ние високо ценим насърчаването на здравословния метод на живот на нашите участници, силата на духа, поради техните достижения и метод на живот, са заслужен образец за по-младото потомство. " Това се споделя в анонса на събитието.

Организаторите са оповестили като една от задачите на плана:

" Популяризиране на бягането на дълги дистанции, като едно от ефикасните средства за подсилване на здравето в необятен възрастов диапазон. "

В допълнение обаче излиза наяве, че спортното събитие, подкрепено от редица министерства и организации, цели още:

" Проучване и разбор на спортно съоръжение в условия на рисково ниски температури, проучване – мониторинг на субективни и справедливи индикатори преди и след старт на участниците в надпреварата. "

Снимки: marafonoymyakon.ru

Източник: 360mag.bg

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР