3 827 са непридружените непълнолетни и малолетни деца бежанци, които

...
3 827 са непридружените непълнолетни и малолетни деца бежанци, които
Коментари Харесай

Близо 4 000 непълнолетни бежанци търсят помощ в България

3 827 са непридружените малолетни и малолетни деца бежанци, които търсят протекция в България. Това разгласи ръководителят на Държавна организация за бежанците при Министерски съвет Марияна Тошева на конференция в Българска телеграфна агенция на тематика " Мултидисциплинарен способ за установяване на възрастта на непридружени малолетни и малолетни деца бежанци, търсещи протекция в България ".

България в Европейски Съюз се подрежда на четвърто място по брой непридружени и малолетни деца.

Непридружените деца са съществени жертви на трафик и употреба, уточни Тошева.

Вече е призната и първата за България директива за установяване възрастта на непридружените бежански деца. Инструкцията е вследствие на работа на междуведомствена работна група, в която влизат представители Министерство на вътрешните работи, УНИЦЕФ, Български хелзински комитет, Агенция за обществена подкрепяне, Агенция за бежанците, Държавната организация протекция на детето и други С нея се вкарват условията и се уреждат критериите и методите за определяне на възрастта на чужденец, подал молба за протекция в България с неустановена идентичност, в която, заявявайки, че е дете, даже да не е на 18 години, да се дефинира действителната възраст на детето, изясни Тошева.

Резултатите, които се чакат, са, че ще се основат правни гаранции срещу оборване на умозаключение за определяне на възрастта на детето, понижаване на разноските за осъществяване на костна експертиза за оценка на възрастта, възстановяване на координацията сред държавните органи за обществени услуги и гаранции за съблюдаване на възбраната за административно задържане на малолетни деца, разясни Мариана Тошева.

Теодора Иванова, ръководител на Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) уточни, че Агенцията има съществена роля, а точно - да реализира съгласуваност, наблюдаване, мониторинг и надзор за всички детски политики. Част от тези политики са непридружените деца, намиращи се на територията на България.

Тя регистрира още, че през последните няколко месеца ДАЗД са имали динамична работа, която довела до крайния резултат - инструкцията за оценката и възрастта, за реда и изискванията за установяване на възрастта. Обявявайки началото на документа, се слага в рамки взаимната активност сред ДАЗД и Държавната организация за бежанците. Целта на инструкциите за установяване възрастта на непридружените бежански деца е да се понижи броят на лицата, които се показват за малолетни и по този метод се възползват от привилегиите, които имат всички деца по Закона за протекция на детето, сподели още Теодора Иванова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР