3 140 жители на община Кюстендил празнуват на Ивановден, сочи

...
3 140 жители на община Кюстендил празнуват на Ивановден, сочи
Коментари Харесай

3 140 жители на община Кюстендил празнуват на Ивановден

3 140 поданици на община Кюстендил честват на Ивановден, сочи информация на общинска администрация. На 7 януари Православната черква уважава свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос.Наричан е още " Предтеча ", тъй като е предизвeстил идването на Месията.

1 127 души носят името Иван,312- Иванка, 165 –Йоана, 101- Ваня,316- Иво, 170-Калоян, 485 Ивайло, 59-Йоан.

Днес да почерпят Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни.

Днешният ден е предназначен от църквата в чест на Св. Йоан Кръстител, индивида, който по този начин буйно проповядва идването на Христос и, употребявайки вода, покръства покаялите се, като по този метод те се пречистват. За смисъла на името Йоан, има доста тълкувания като едни от тях гласят, че то се превежда като „ Благодат Божия “ или „ Бог е милосърден “.

Ритуалното къпане на Йордановден продължава и на Ивановден, като за някои елементи от страната даже е по-характерно да се прави на 7 януари. Ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и девойки до едногодишна възраст, откъдето идва и другото наименование на празника - Женски водици. Народните обичаи и традиции повеляват на Ивановден кума или девера да „ къпят “ младоженците, сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода.

Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, защото този ден е отдаден на кумството и побратимството, чийто настойник е Св. Йоан Кръстител. Обредното къпане приключва с замяна на дарове. Обредите и обичаите, които се извършват на Ивановден, се свързват с очистителната мощ на осветената вода на Йордановден.

„ Мръсните дни “ към този момент са отминали и хората обръщат взор към сбъдването на предвещанията за здраве, благополучие и благодат.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР