29.9% биха гласували за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент,

...
29.9% биха гласували за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент,
Коментари Харесай

Преди скандала `Ало, Банов съм`: 29.9% избират ГЕРБ, 21.4% - БСП, според `Маркет линкс`

29.9% биха дали своят вот за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент, в случай че се организираха през днешния ден, 21.4% биха предпочели Българска социалистическа партия, демонстрират данни на " Маркет линкс ", отразяващи настройките преди експлоадирането на абсурда " Ало, Банов съм ".

В Европарламента депутати биха изпратили още Движение за права и свободи (7.9%), а действителен късмет да излъчат един представител имат и " Демократична България " (5.1%), сочат резултатите, показани тази заран от Добромир Живков. Въпреки разтърсванията в " Обединени патриоти " (6.7%), към момента има действителен капацитет тази коалиция да реализира резултат, счита той.

Изборите са през месец май, само че явно акцията стартира и може да се види степента на готовност на политическите сили - у електората на ГЕРБ тя е " доста по-добра ", разяснява Живков.

Резултатите демонстрират настройките единствено на тези, които са декларирали, че ще гласоподават. " Тази спогодба е значима, тъй като когато ние и наши сътрудници даваме данни, даваме за настройки към парламентарни избори. Затова би трябвало да поясним, че настройката на българските жители за присъединяване в парламентарни и в избори за Европейски парламент е доста друга. Знаем, че интензивността на вторите е доста по-ниска - от към близо 48-50% на парламентарни имаме към 36%, 37%, 38% на избори за Европейски парламент. Затова конфигурацията на партийните сили е друга при избори за Европейски парламент ", изясни той.

Доверието в институциите извежда Президентството преди всичко с 61%. На второ, със доста по-малка поддръжка, е държавното управление (26%), а Народното събрание вдъхва доверие едвам у 16 на 100.

" Президентството, със мощната си опозиционна роля, към момента съумява да генерира мощна поддръжка. Нека да имаме поради обаче следното: при последния доклад, който президентът направи, цели пасажи бяха такива, които към този момент чуваме година, година и нещо. Така че може да чакаме в скоро време тази поддръжка да тръгне леко надолу . Няма действителни дейности от това опозиционно говорене. Президентът няма такива преимущества, само че това въздейства върху опозиционната роля на Българска социалистическа партия. Тоест това разфокусира електората на Българска социалистическа партия ", сподели Живков.

Чувствително се е нараснал делът на песимистите у нас. Удовлетворение от развиването на страната изпитват 30% през януари 2019 година при 40% година по-рано.

" След юни 2018 година има извънредно динамична конюнктура в страната във връзка с кавги, неуспехи на изпълнителната власт. Последният беше с тол системата, т.е. имаме непрестанно публично напрежение, което се натрупа и то няма по какъв начин да не се отрази ", разяснява социологът.

Очевидно тематиката, в която политиците се хвърлиха с доста пристрастеност - изборът на изтребителите, е била по-скоро безинтересна на хората. На въпрос " Кой изтребител е по-добър - " Грипен " или F-16? " 28% споделят единия, тъкмо толкоз - другия, а 44% признават, че след цялото яростно медийно говорене на президент и изпълнителна власт не могат да преценяват.

Делът на тези, които не могат да образуват мнение по въпроса е " прекомерно огромен " и съгласно Живков, който пояснява резултата с думите, че повода за това е, че за тях тематиката не е толкоз значима.

Противопоставянето за изтребителите може би е част от политическата предизборна акция - декларира той - и " изключително в някаква степен сред президента, който съобщи, че би подкрепил нова политическа мощ, и изпълнителната власт ". И, въпреки всичко, " макар огромната поддръжка, която президентът оказа на " Грипен ", поддръжката не е толкоз огромна, което демонстрира, че може би тази политическа акция не е толкоз сполучлива ", заключи социологът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР