2851 души без легални документи са заловени на българска територия

...
2851 души без легални документи са заловени на българска територия
Коментари Харесай

Заловените нелегално влезли в България не намаляват особено

2851 души без легални документи са хванати на българска територия през 2018 година. Това сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи и на Държавната организация по бежанците (ДАБ). Това е напълно малко понижение - през 2017 година са хванати 2989 души.
През последните два месеца от годината хванатите от полицията са съвсем 700 души: 555 през ноември и 121 през декември. Значителна част от тях - 509, са хванати чак откакто са влезнали в страната т.е. минали са оградата по границата с Турция. През октомври арестуваните са 258 души, през септември - 464, като главно са влезнали през Турция, т.е. преодолели са оградата.
" Най-големият проблем за Европа, а в България да сте чули да се приказва за миграция? Ние взехме решение въпроса! " - тези думи на премиера Бойко Борисов от Националната работна среща на ГЕРБ преди седмица са представени от в. " Сега " в подигравателен жанр поради статистиката, като медията употребява следните думи по адрес на Борисов - " тупа се в гърдите ".
Същевременно през декември от бежанските центрове у нас са си тръгнали и явно са минали границата 348 души. Пикът е през октомври - 438 души, са излезли неусетно от страната. Поради тази причина домовете на дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи и бежанските общежития са полупразни - запълненият им потенциал е едвам стига 30%.
Тенденцията на бягствата от лагерите за мигранти у нас е трайна и това проличава и от статистиката на Агенцията за бежанците. Там даже има оповестено съобщение, с което се уведомява госпожа Шуайбах Муса Мохамад Сабри, че ѝ се приключва производството за статут, защото е напуснала лагера в Харманли. Според статистиката на Агенцията за бежанците прекратените производства през 2018 година са 860, само че съгласно данните на Министерство на вътрешните работи своеволно напусналите бежанските центрове и най-вероятно избягали от страната са 2139.
В същото време липсва информация за наказани трафиканти. Продължават да липсват и разкрития за взимане на подкупи от гранични служители на реда. Най-прясната вест за наказан каналджия пристигна предходната седмица от Франция - там беше хванат и вкаран в пандиза за 2 години 30-годишен българин, който прекарвал виетнамци с микробуса си. През май и Гърция осъди български трафикант - на цели 17 години затвор.
През миналата година максимален съгласно Министерство на вътрешните работи е напорът на жители на Афганистан, Ирак и Сирия. Общо 2535 души са подали молба за протекция - от тях 730 са получили статут, на 1363 е отказано. Полицията регистрира, че през 2018 година е извела от страната 894-ма чужденци, които не са получили право да обитават у нас. От тях 332-ма са върнати наложително, 358 са напуснали непринудено страната със лични средства. Най-голям е броят на иракчаните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР