284 000 безработни, включително трайно безработни има в България. Трудно

...
284 000 безработни, включително трайно безработни има в България. Трудно
Коментари Харесай

Виктор Николаев напомни на Сачева, че държавните пари ги изработваме ние

284 000 безработни, в това число трайно безработни има в България. Трудно е по какъв начин ще се развият събитията в края на летния сезон – по-скоро нова вълна от безработица може да се чака края на септември – октомври месец. Работим с прогноза 6,5%, най-много 7% безработица в края на годината. Това съобщи общественият и трудов министър Деница Сачева пред Нова телевизия.
Попитана дали страната разяснява сюжети, при които стопански нещата се срутен до по-ниска точка, в сравнение с се в този момент, министърът разяснява, че най-вече я тормозила сивата стопанска система. 40% от българската стопанска система е в сивия бранш, съгласно Сачева. Тя видя най-големи проблеми в бранша на туризма и превоза – само че за какво е по този начин, Сачева отвърна, че било тематика на доста дълъг диалог, намеквайки по какъв начин би трябвало да работим законно и да си плащаме осигуровките, с цел да може да се разчита на взаимност в моменти на рецесия.
" Със сигурност съм самокритична и нормално заобикалям да дефинира нещо като триумф или неуспех, преди да бъде приключен цялостния цикъл ", продължи Сачева. 60 млн. лв. са отишли за лекари на първа линия, 90 млн. лв. са изплатени по мярката " 60 на 40 ", 45 млн. лв. са за обществен патронаж, изброи министърът. Тя предизвести, че предстоят сложни диалози, особено за парите за персонални асистенти.
" ", подсети Виктор Николаев на Сачева, като. Най-често министър председателят Бойко Борисов употребява език " аз давам, аз заплащам ".
Сектор " Туризъм "
Що се отнася до туризма, туроператорите и превозвачите, Сачева подсети вчерашната вест за отчасти превръщане на мярката " 60 на 40 " на " 80 на 20 " – т.е. с добавка 290 лв.. 26 000 са записаните безработни в туризма поради ковид. България е сигурна страна, увери Сачева, само че запитана чува ли се и къде, отговорът беше, че евентуално тези въпроси би трябвало да бъдат заложени на министъра на туризма Николина Ангелкова.
На въпрос за какво мярката не стане 100 на нула или 80 на нула, отговорът беше, че топмаксимумът на страната бил 80% и нямало по какъв начин да няма съучастничество от работодатели.
По тематиката с ваучерите за туризма, Сачева не поддържа такива, тъй като било доста сложен въпрос, също така още имало боязън измежду хората. " Може би щеше да се получи един тласък, само че към момента всички отсрочват решението по кое време ще почиват, дали ще почиват и къде ще почиват, изключително фамилии с деца ", сподели министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР