28 млн. лв. са неизплатените от работодателите заплати за 2017

...
28 млн. лв. са неизплатените от работодателите заплати за 2017
Коментари Харесай

28 милиона лева неизплатени заплати през 2017 г.

28 млн. лева са неизплатените от работодателите заплати за 2017 година, най-чести са нарушаванията, свързани със сумирането на работно време и неизплащането на положения ексклузивен труд. Това сподели Величка Микова, народен секретар на КНСБ. Заключенията са част от Годишния отчет на синдикалната организация за нарушавания на права, свързани с практикуване правото на труд през 2017 година
За миналата година по данни на Главна ревизия по труда 17 962 са нарушаванията, свързани с работното време, почивките и отпуските. Най-често тези нарушавания се откриват в секторите: търговия на дребно, ресторантьорство и туризъм.
Работодателите не създават графици при сумирано пресмятане на работното време, където инспекторите са установили 956 нарушавания.
Работодателите постоянно не изплащат ексклузивен труд при сумирано пресмятане на работното време, за празнични дни, не се изплаща положен нощен и ексклузивен труд.
Инспекторите са открили, че постоянно се изготвят фиктивни графици, поставя се труд повече от 12 часа на работна промяна. Нарушения са открити и при Наредбата за работно време, почивките и отпуските са 1 280.
За предходната година неизплатените трудови хонорари са 28 млн. лева до момента в който през 2016 година те са 21 млн. лева Работодателят е задължен да подсигурява най-малко 60% от трудовото заплащане, само че не по-малко от минималната работна заплата.
Относно здравословните и безвредни условия на труд са открити 195 783 нарушавания, като единствено по условия на труд нарушаванията са 97 615 или половината от общия брой.
62,1% от всички нарушавания са в региона на обезпечаване на здраве и сигурност при работа; 24,8% са нарушаванията, свързани с обезпечаване на безвредно съоръжение, 13,1% са нарушаванията, свързани с нормите по хигиена.
От КНСБ акцентират, че са притеснителни нарушаванията, свързани с провеждането на инструктажа и образованието за сигурност при работа. Това съгласно отчета е съществена причина за покачвания трудов травматизъм през 2017 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР