27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско.

...
27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско.
Коментари Харесай

Търсят близо 19 000 работници в Пловдив и областта

27 хиляди служащи се търсят незабавно за работа в Бургаско. Според изследване за потребността от работна ръка на Института за пазарна стопанска система, Бургас е преди всичко листата с областите, където има липса на служащи. София е на второ място с дефицит от 26 700 души, на трето е Варна - 25 800 служащи и Пловдив на четвърто с 18 900 души.
Прочетете още
Профилът на търсенето е извънредно хетерогенен, като в доста области водещ е туризмът, търговията и превоза. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са обезпокоени за обезпечаването на обекти с личен състав.

Само за курортния комплекс „ Слънчев бряг ” са нужни 200 хиляди служащи, с цел да бъде обезпечено естественото протичане на летния туристически сезон. В навечерието на лятото хотелиери и шефове на заведения за хранене трескаво търсят фрагменти и макар увеличените заплати, такива и то готови няма. Отново ще се наложи импорт от трети страни, само че това са нискоквалифицирани служащи, които не могат да поемат обслужването на туристите.

С всяка година казусът с неналичието на работна ръка се задълбочава. Особено в курортите. „ За мен персонално неналичието на фрагменти е най-големият проблем в туризма. Много обекти преди няколко години не отвориха, тъй като имаха липса на фрагменти. Не можеха да си намерят личен състав. Тази година отново търсим извънредно доста - камериерки квалифицирани готвачи, което е извънредно мъчно, спасители, защита, сервитьори и бармани. Абсолютно всички позиции са ъгъл и доста мъчно се намират за жалост. В „ Слънчев бряг ” работят към 200 хиляди индивида и всяка година ние би трябвало да ги търсим, с цел да стартират работа, което е извънредно комплицирано ”, съобщи хотелиерът Десислава Николчева.

Целогодишно работещ ресторант в Поморие не е подминат от казуса с назначението на квалифицирани фрагменти. „ Няма позиция, няма място, където да не се търсят лични състави. Това дали ще са кухненски служащи, дали ще са хора в областта на сервиза, бармани, на всички места се търсят личен състав ”, посочи  шефът на ресторант Георги Драгнев.

Кадри търсят и концесионери на плажни линии. И за обслужване в крайбрежните заведения и за обезпечаване сигурността на летовниците. „ Трудно намираме сезонни служащи поради сезонността и характера на работата. Спасители за море от години мъчно се намират заради доста аргументи. Едно поради сезонността, друго поради огромното психическо натоварване,все отново работим с хора ”, споделя зам. –председателят на „ Сдружение на концесионерите на плажове ” Николай Димитров.

Повечето хотели и заведения за хранене разчитат за наемането на фрагменти пред Бюрата по труда, на профилирани трудови тържища, на възпитаници и студенти. „ Втората ни алтернатива е импорт на фрагменти от чужбина. Все повече компании за асортимент на личен състав разшириха своята активност с асортимент на личен състав от трети страни. Дори към този момент от Египет, Непал. Страни, с които сезонността е друга от нашата сезонност ”, заяви ръководителят на Регионалната туристическа камара Бургас, Диляна Цонева.

„ Истината е,че доста сътрудници, както и аз ще се опитаме да внесем служащи от чужбина. Например от Киргистан, Узбекистан, само че процедурите са извънредно тромави, извънредно сложни ”, изясни Николчева.

„ Получаване на разрешителни от бранш „ Миграция ”. Сроковете са извънредно дълги, няма проследимост за тези периоди. След това издаването на визи, което въздейства и върху финансовите индикатори, в смисъл закупуването на самолетни билети ”, добави Цонева.

И даже да съумеят да преминат през продължителната процедура, това при избрани позиции, не взема решение проблемите на работодателите, а в противен случай задълбочава ги.  „ Ние работим с самостоятелни клиенти и доста мъчно можем да се доверим на хора от трети страни. Езиковата преграда, която се получава сред клиенти и локалния личен състав е все по-трудна за превъзмогване ”, уточни Драгнев.

Заради дефицита на работна ръка през това лято работодателите подвигат заплатите, само че все пак хората с опит и умения са малко. „ От порядъка на 10 - 20% в бранш „ Туризъм ”. Всеки един шеф самостоятелно дефинира равнището на възнаграждение според от обекта си, от продължителността на сезона, от потенциала на легловата база или надлежно на ресторанта. Не постоянно финансовото заплащане е определящия фактор, с цел да бъдат привлечени фрагменти в туризма ”, сподели ръководителят на Регионалната туристическа камара Бургас.

Затова от туристическия отрасъл считат, че подготовката на фрагменти би трябвало да стане държавна политика и възпитаници и студенти, подготвящи се в това направление би трябвало да имат повече на практика занятия, с цел да могат по-късно да останат на работа.

„ Изключително сложен го виждам сезона. Даже не знам по какъв начин отсега нататък ние ще съумяваме да работим, тъй като хайде тази година ще успеем да намерим,ами за идната? Това не е проблем, който се взема решение във времето, в противен случай, той се задълбочава и ние всяка година изпитваме все по-сериозни терзания във връзка откриването на фрагменти и отварянето на обектите. Както споделих преди няколко години, както и предходната година персонално аз имам познати, които не си отвориха обектите, тъй като нямаха личен състав ”, посочи Николчева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР