26% от българите са на страната на Русия, останалите -

...
26% от българите са на страната на Русия, останалите -
Коментари Харесай

ЕСТАТ: 3/4 от българите подкрепят във войната Украйна, 42% смятат политиката на Русия към нас за користна

26% от българите са на страната на Русия, останалите - са на страната на Украйна в спора сред двете страни. От вторите - 4 от 10 души са поддръжници на Българска социалистическа партия. Това сочат резултатите от национално представително изследване на тематика: " Войната в Украйна и познаването на историческите обстоятелства в връзките България - Русия ", показано в пресклуба на Българска телеграфна агенция през днешния ден.

То е на Фондация " Работилница за цивилен начинания " и организация ЕСТАТ и бе показано от Иво Желев, изпълнителен шеф на ЕСТАТ. Проучването е направено по метода " лице в лице " измежду 1002 пълнолетни жители в интервала 16 - 28 април 2022 година

Зад Русия застават основно мъже, хора над 50 година, гласоподаватели на Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, а поддръжката за Украйна е от дами, хора над 30 година, десни политически обединения и столичани. Интересен факт е, че гласоподавателите на " Възраждане " избират позицията на неутралитета, а не заемат намерено съветската позиция.

Проучването сочи още, че 60% от българите заявяват, че са осведомени с връзките Русия - България в последните години, от тях това са по-възрастните, хората с висше обучение и подкрепящите Русия в спора, както и гласоподавателите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

За събитията в Украйна хората се осведомят от обичайни медии, обществените мрежи са в два пъти по-малък дял. Източниците на информация за войната Русия-Украйна са следните:

- Главно от обичайните медии, като това са гласоподаватели на Българска социалистическа партия и " Възраждане " и 80% от живеещите на село

- Същата е статистиката за информацията от съветските медии

- От обществените медии се осведомят хора до 50 година, жителите на огромните градове, гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България

- По-информирани са мъжете, над 50 година, жителите на дребните градове и гласоподаватели на ГЕРБ, " Възраждане " и Демократична България

Други акценти в проучването демонстрират, че към 1/5 от българите знаят, че Русия е оповестила война на България в предишното, " само че има разнообразни отговори, които не са консистентни ". Около 45% са на мнение, че в случай че не сме били част от Съветския блок развиването през годините у нас щеше да е доста по-добро, на другия полюс са към 27% от интервюираните - те считат, че присъединяване на България и Варшавския контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ е било позитивно.

Относно политиката на Русия към България - 42% считат, че политиката й към България е користна, 1/3 считат, че е безкористна. Гледните точки са разнообразни - прочувствена, че " страната е брат и покровител ", в позицията има и користна позиция, че гони ползи. Друга страна на интервюираните счита, че Русия съзнателно се пробва да вреди на България последните десетилетия.

Проучването сочи, че 1/5 от българите са посещавали Русия най-малко един път, половината от тях са симпатизанти са на Българска социалистическа партия.

Страховете на българите, посочени в изследването, са: от приложимост на нуклеарно оръжие от Русия, като 1/3 имат боязън от Трета международна война. Най-тревожните българи са дребните градове и младите. Най-малко се тревожат жителите на столицата и хората с високи приходи. Като аргументи за отрицание дейностите на Русия са посочени - преустановяване на газа преди всичко, дипломатическите връзки и визовите ограничавания, военните аспекти, оповестяване на война - едвам 4%.

Интерес будят отговорите за поддръжка на украинските бежанци - 38% симпатизират на украинските бежанци, само че 4 пъти по-малко са им помагали с пари, облекла, храна и заслон.

Според проучването на ЕСТАТ - 6.6% от българите биха се записали в армията, измежду дамите този % е 2%.

Има питане и за участието в НАТО и упованията от него.

Под 50% го поддържат, още веднъж толкоз имат упования при боен спор в България Алиансът да ни подкрепи.

20%, които са поддръжници на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане ", не желаят НАТО да се меси.

Сред по-странните отговори са: 80% от интервюираните считат, че Русия е международна военна мощ, а потреблението на нуклеарно оръжие е целесъобразно. 1/3 имат вяра, че Украйна създава оръжие за всеобщо поразяване, а също и че избиването на цивилни в Украйна не е дело на съветски служби, също толкоз считат, че политическият хайлайф и ръководещите на Украйна са националистически и фашистки персони.

От ЕСТАТ дефинираха, че данните им съответстват с изследванията на Европейския парламент.

(Източник: news.bg)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР