26 нередовни везни на пазарите във Варненско са открили инспекторите

...
26 нередовни везни на пазарите във Варненско са открили инспекторите
Коментари Харесай

Ето как ни мамят с кантарите по пазарите

26 нередовни везни на пазарите във Варненско са разкрили инспекторите от " Метрологичен контрол ". През предходната година са тествани над 300 обекта.

Освен везните по пазарите и тържищата инспекторите от метрологичния контрол са ревизирали и над 180 търговски обекта. 14 от везните не са отговаряли на условията.

" Най-честите нарушавания са свързани с това, че везните не са минали следваща периодическа инспекция. По-редките случаи са, когато търговците употребяват везни от по този начин наречения разкритикуван вид ", съобщи Петя Танчева, " Метрологичен контрол " - Варна пред Българска национална телевизия.

Везните би трябвало да са утвърдени за прилагане в България, а също по този начин да имат отличителни знаци, че са минали инспекция за актуалната година. Много от потребителите не знаят за тези условия към търговците.

От метрологичния контрол приканват купувачите да бъдат деликатни, когато пазарят.

" Везната, с която би трябвало да бъде претеглена стоката, би трябвало да има видимост. Да не е затрупана с плодове, зеленчуци и други артикули. Тя би трябвало да е сложена хоризонтално. Първият екран би трябвало да демонстрира нула преди да стартира притеглянето на това, което желаете да си закупите. Вторият екран е за оповестената цена. А третият демонстрира изчислената цена ", добави Петя Танчева.

При везните, които са с две блюда, потребителят би трябвало да следи за спомагателни тежести в някое от тях.

Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лв., в случай че са физически лица. А за юридическите глобата при първо нарушаване е от 200 до 500 лв..
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР