26-годишната д-р Калина Лазарова от последния випуск на Медицински университет

...
26-годишната д-р Калина Лазарова от последния випуск на Медицински университет
Коментари Харесай

д-р Калина Лазарова: Избрах „ЛИНА”, защото е лаборатория за специализация на лекари - паразитолози

26-годишната доктор Калина Лазарова от последния випуск на Медицински университет – Варна „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” е най-новият специализант в здравна лаборатория „ ЛИНА ”. Лъчезарната доктор Лазарова е избрала да продължи своя професионален път в областта на паразитологията - компетентност, която, макар своята значителност, в последните години става все по-рядко срещана. Затова привличането на млади лекари към нея е извънредно значимо. Поради тази причина здравна лаборатория „ ЛИНА ” постави старания и преди два месеца бе акредитирана с отлична оценка като база за специализация на лекари – паразитолози. Лабораторията има отлична акредитация и по дейностите: „ Клинична лаборатория ”, „ Микробиология ” и „ Вирусология ”, като сега в нея специализират общо 6 лекари, а от „ ЛИНА ” са подготвени да одобряват още.

Д-р Лазарова, какво Ви подтикна да изберете медицината за свое занятие? Повечето лекари следват персоналния образец на свои родственици. При Вас по този начин ли е?

В ученическите си години имах интерес към биологията и химията, който естествено прерасна в интерес към медицината. Никой не ме е насочвал към нея, родителите ми не са лекари. Исках да стана доктор, тъй като това, което постоянно ме е впечатлявало, е устройството на човешкото тяло, процесите в него и по какъв начин лекарят може да повлияе на тях и да ограничи заболяването или напълно да я изкорени.

А за какво решихте да станете паразитолог, а не хирург или кардиолог да вземем за пример?

Докато следвах в Медицинския университет във Варна се насочих към диагностичните специалности, тъй като без точната диагноза няма и вярно лекуване. След като се дипломирах, посетих лаборатория „ ЛИНА ”, от сътрудници бях схванала, че е база за образование на специализанти. Останах впечатлена от екипа, с който говорихме дълго по какъв начин протича специализацията. Това ме въодушеви да направя крачката и да избере паразитологията. Сега съм изцяло задоволена от решението си и съм сигурна, че това е моята сфера. В нея има провокации, което е мотивиращо за един млад доктор. Разбрах, че паразитологията не е единствено диагностична компетентност, тъй като лекарят с изключение на да сложи диагнозата може да наблюдава и развиването на болестта.

Каква е повода съгласно Вас толкоз значима компетентност да се е трансформирала в рядка и доста ли са базите в България, които са упълномощени да образоват такива фрагменти?

Специалността в действителност е доста рядка, по тази причина има огромно търсене. Истината е, че малко сътрудници се насочват към специалностите, свързани с диагностиката, а както споделих - без тях не може да се организира вярно лекуване. Паразитологията не е толкоз застъпена като проучване в университетите и откакто завършат, сътрудниците от време на време не се замислят за нея като вид. Факт е, че има и постоянно ще има потребност от този вид лекари, по тази причина се веселя, че лаборатория „ ЛИНА ” е решила да образова лични фрагменти. Вероятно има и други бази за образование на паразитолози, само че сигурно не са толкоз доста.

Какво е усещането Ви от екипа на „ ЛИНА ”, която е една от най-големите лаборатории в страната? Успявате ли да натрупате скъп опит тук?

Впечатлението ми е извънредно положително, прави ми удоволствие да работя с сътрудниците. Благодаря на доктор Параскева Димова, която сега е мой наставник. Тя е извънредно търпелива и ми предава доста от скъпия си опит. Откакто започнах работа тук видях доста. Повечето хора мислят, че лабораториите правят стеснен размер проучвания, само че мога да кажа, че в „ ЛИНА ” работата обгръща доста сфери и е на високо равнище.

Д-р Лазарова, паразитологичните болести са присъщи за екзотичните страни. Какъв е съветът Ви към пътуващите в тях?

Докато са в тези страни да внимават с какво се хранят, най-много храната да не е нечиста, и да поддържат добра персонална хигиена, да си мият ръцете постоянно. Когато се върнат, при съществуването на съмнителни признаци, да вземем за пример висока температура и стомашно-чревни разстройства, което е по-често срещаното, да потърсят помощ от доктор. Може да посетят персоналния си доктор, който ще ги насочи към точното проучване. Вече мъчно може да приказваме за редки паразити, тъй като хората пътуват, настрана способстват и мигрантските талази към Европа. Затова паразитологът би трябвало да е подготвен за всичко – да чака непредвиденото, тъй като болести, за които допреди се е смятало, че тук ги няма, към този момент са импортирани и са нещо, което занапред ще бъде обикновено да се среща. Трябва да сме подготвени, когато пристигна подобен пациент да не отхвърляме диагнозата, а да я разпознаем.

Кое е най-често „ внасяното ” паразитно заболяване в България?

За България съгласно мен е маларията. Обикновено за него се изследват моряци, тъй като са осведомени с рисковете. Понякога идват и хора, които са пътували в друга страна. Както знаете, маларията се предава посредством ухапвания от избран тип комари. Хората към този момент доста четат в интернет за признаците и се е случавало от време на време да идват обезпокоени, а да излиза, че им няма нищо, само че е хубаво, че са осведомени. След маларията на второ място се подреждат чревните паразити, заразяването, с които става в Източна Азия от нечисти ръце, хранителни артикули и вода. Затова и поучавам туристите да пият единствено бутилирана минерална вода, до момента в който са в такива страни. Извършваме и морфологична диагностика - проучване на типа паразит с просто око и под микроскоп.

Какви са проектите Ви откакто вземете компетентност?

Това, което ми харесва в „ ЛИНА ” е, че управлението поддържа фрагментите в тяхното развиване. Насърчават се присъединяване в разнообразни образования и курсове, както и академичната кариера. Затова бих се радвала, откакто приключа със специализацията, да направя докторантура.

 

* обява

 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР