26-годишен руснак избяга от Русия в първия ден от инвазията

...
26-годишен руснак избяга от Русия в първия ден от инвазията
Коментари Харесай

Не мога да съм част от това. Как България отказа закрила на руснак, протестиращ срещу войната

26-годишен руснак избяга от Русия в първия ден от нашествието в Украйна. В България той стачкува против войната и изиска леговище, само че получи отвод. Междувременно управляващите в Русия го активизираха, макар че не е боен.

Александър Стоцки идва в България на 25 февруари 2022 година Качил се е на последния пряк полет от съветската столица Москва до София. Купил си е еднопосочен самолетен билет предходния ден, няколко часа откакто съветската войска е нахлула в Украйна и е почнала война, която продължава към този момент съвсем осем месеца.

“Когато всичко стартира, не желаех да допускам, че е истина ”, споделя 26-годишният съветски жител. “Бях изцяло ужасѐн. Не спах тази нощ. ”

Когато идва в България, едно от първите неща, които Стоцки прави, е да отиде пред съветското посолство в София с надпис “Спрете войната ”. След това взе участие в демонстрации в поддръжка на Украйна и против съветската военна експанзия.

Междувременно подава молба за интернационална протекция в България. Казва, че за него не е безвредно в родината му както поради присъединяване му в митинги и поддръжката му за опозиционни претенденти в Русия, по този начин и поради позицията му против войната, изразена на демонстрации в България.
Александър не желае да има нищо общо с “тази незаконна война ” и да бъде “сред военнопрестъпници ”.
Другият мотив на руснака да търси протекция в България е, че не желае да има нищо общо с “тази незаконна война ” и да бъде “сред военнопрестъпници ”. А в случай че се върне в Русия, неговият избор ще бъде сред това да отиде в пандиза и да отиде на фронта. В началото на октомври майка му е намерила в пощенската кутия повиквателна - Стоцки е мобилизиран.

Българските управляващи обаче отхвърлят леговище на 26-годишния руснак. В решението си от юли Държавната организация за бежанците споделя, че той няма “реални учредения да счита, че може да бъде изложен на гонене и риск за живота му ” в Русия и показва подозрения, че историята му е “съчинена ” - нещо, което Стоцки отхвърля.
 Участници в митинг в поддръжка на Александър Стоцки пред Съдебната палата в София на 13 октомври
Институцията също така твърди, че в Русия за него няма риск, тъй като там “има ясно построени демократични институции и настоящи цивилен организации, следени от обществото ” - изказване, което опонира на оценките на редица интернационалните правозащитни организации.
“Просто неописуемо ”
Александър Стоцки идва в София на 25 февруари - един ден след началото на съветската военна инвазия в Украйна.

Първите известия за началото на войната вижда в каналите на опозиционните и задграничните медии, които следи. После се появяват и видеата от разрушенията, породени от съветските ракетни удари.

Държавните медии в Русия приказват за “специална военна интервенция ”, само че той няма илюзии какво се случва - знае, че страната, в която живее, атакува друга страна.

“Тази нощ, този миг, в който всичко стартира, си помислих, че за Русия няма бъдеще. Това беше същинска алена линия и те я минаха ”, сподели Стоцки пред Свободна Европа. Веднага взема решение, че желае да напусне Русия.

“Знаех, че не мога да мълча. Че не мога да пребивавам в неистина и да се преструвам, че нищо не се е случило. ”
 Александър Стоцки на митинг пред съветското послоство в София
След идването си в София Стоцки взема решение да изрази несъгласието си с съветската инвазия в Украйна, като отива да стачкува пред съветското посолство с надпис “Спрете войната ”.

“Беше неподготвено. Но трябваше да кажа нещо, не можех да мълча ”, споделя той.

След това взе участие в шествия в София в поддръжка на Украйна и в митинги против съветската експанзия пред съветския културен център дружно със свои съидейници от придвижване “За свободна Русия ”, което сплотява руснаци в България, които се опълчват на политиката на Владимир Путин.

“Русия е терористична страна. Те правят военни закононарушения, всички го видяхме. Разбира се, войната в никакъв случай не е хубаво нещо, само че това, което Русия прави е просто неописуемо ”, споделя Стоцки. “Путин е деспот. Военнопрестъпник. ”
“Не желая да съм измежду военнопрестъпници ”
Александър Стоцки споделя, че в никакъв случай не е бил склонен с политиката на Кремъл. Той не е бил член на политически партии и не е имал политическа кариера, само че споделя, че е подкрепял опозиционни претенденти и е ходил на митинги.
 Александър Стоцки на митинг в поддръжка на Украйна на 24 март в София
“Не съм склонен с политиката на Кремъл. Никога не съм бил ”, споделя той.
 Александър Стоцки с други покровители
Включвал се е в демонстрации в отбрана на опозиционния политик Алексей Навални през 2021 година и е бил покровител на платформата му “Умно гласоподаване ”. През 2021 година е бил наблюдаващ на изборите за депутати в съветския парламент от щаба на опозиционните политици Анастасия Брюханова и Пьотр Карманов, които не са определени. Казва, че е взел участие и в митинги против резултатите от изборите, които той счита за фалшифицирани. Стоцки не е задържан или осъждан поради присъединяване си в митинги.

Стоцки приключва университет през 2021 година Дипломира се като преподавател по гражданска сигурност в Московския градски университет. Работил е като пощальон и в сервиз за компютри.

Между 2015 и 2016 година Стоцки е отслужил наложителна военна работа. Казва, че в казармата не е употребявал оръжие, а е бил обучаван за оператор на акустични системи, които се употребяват за разпространяване на митинги.
 Повиквателната на Стоцки
На 3 октомври майка му намира в пощенската кутия повиквателна от армията. Стоцки е мобилизиран и в писмото се споделя, че е задължен да се яви във военното окръжие до 24 часа. Десетина дни по-рано съветският президент Владимир Путин е оповестил частична готовност. Руското военно министерство е споделило, че ще бъдат извикани единствено военни от запаса с опит и военна компетентност.

Стоцки споделя, че не дава отговор на тези условия, само че все пак е получил повиквателна. Според него това е доказателство, че мобилизацията въобще не е частична. още при започване на мобилизацията.

“Ако се върна в Русия, за мен има два разновидността – да ме вкарат в пандиза или да ме пратят на фронта ”, споделя той. “Аз не мога да съм част от това, не желая да съм измежду военнопрестъпници. ”

Още преди Русия да стартира непредизвиканата си война против Украйна Стоцки е получил повиквателна да се яви на учения, само че не го е направил. Преди да нахлуе в Украйна съветската войска твърдеше, че организира военни учения. Руски бойци и техните близки описват, че са им споделили, че ги пращат на учения и не са знаели, че отиват на война.
“Ясно построени демократични институции ”
Александър Стоцки подава молба за интернационална протекция една седмица откакто идва в България. През юли обаче той получава отвод. Според Държавната организация за бежанците той няма основателни аргументи да счита, че е застрашен от гонене в Русия.

Институцията счита, че Стоцки “не е направил никакви общоизвестни, обществени и очевидни действия, с които недвусмислено да е декларирал убежденията и ориентацията си ” до момента в който е живял в Русия. Агенцията показва и подозрения, че историята му е “съчинена с користната цел ” да получи леговище в България. Тя счита, че повиквателната на Стоцки отпреди войната не е наложително да е обвързвана с войната и няма риск той да бъде мобилизиран срещу волята си.

Държавната организация за бежанците акцентира и различен мотив за отхвърли си. Според нея в Русия “въпреки някои по-строги политики, целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на ръководещата партия, има ясно построени демократични институции и настоящи цивилен организации, следени от обществото. ” Това изказване опонира на оценките на редица интернационалните организации.

След началото на нашествието в Украйна съветските управляващи не разрешиха войната да бъде наричана “война ” и нарушителите са застрашени със затвор. Руските управляващи разпръснаха принудително демонстрации против войната, а видеоклипове в обществените мрежи демонстрираха по какъв начин силите за сигурност водят хора, протестиращи единствено с бял лист на Червения площад. Ден преди оповестяването на частичната готовност бяха увеличени наказванията за дезертиране.
“Изключително необичайно ”
Според юриста на Стоцки Георги Войнов от бежанската стратегия на Българския хелзинкски комитет (БХК) оценката за положението на човешките права в Русия в решението е проблематична.

“Изключително необичайно да се каже, че там има работещи демократични институции. Моят клиент не е част от някаква организация и напуща страната в символ на митинг против войната ”, споделя той пред.

Според бранителя на Стоцки той не взе участие в митинги единствено с цел да получи леговище, както твърди Държавната организация за бежанците.

“Неговата опозиционна активност се развива тук в България. Не е човек, който го прави, с цел да си обоснове историята, той не е пристигнал като стопански мигрант. Няма родственици или парцели тук, просто е намерил първия вероятен полет до България малко преди този момент да стане невероятно ”, споделя още Войнов.
 Александър Стоцки на митинг пред съветския културен институт в София
Случаят на Александър Стоцки идва на фона на дебатите дали в Европа да бъдат допускани руснаци, напускащи страната си поради мобилизацията. Някои европейски страни отхвърлиха да одобряват тези хора като се позоваха на риск за националната си сигурност.

Положението на Стоцки обаче е друго. Той е напуснал Русия незабавно след началото на войната и доста преди оповестяването на мобилизацията. Според адвокати, с които Свободна Европа приказва, неговият случай би трябвало да се преглежда в светлината на термина “бежанец на място ” - човек, който поради дейностите си отвън страната, от която бяга, би бил преследван, в случай че се завърне в нея.

Стоцки и бранителят му са обжалвали отхвърли за даване на леговище пред Административния съд в София. Делото е на 17 октомври. Решението може да се апелира пред Върховния административен съд. Ако руснакът получи отвод, управляващите би трябвало да му дадат период да напусне страната. Другият вид е той да подаде нова молба за леговище.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР