26 браншови организации от Земеделие, безпрецедентно обединени, обявиха днес след

...
26 браншови организации от Земеделие, безпрецедентно обединени, обявиха днес след
Коментари Харесай

От земеделския бранш обявиха, че започват общонационален протест

26 браншови организации от " Земеделие ", невиждано обединени, оповестиха през днешния ден след национална среща в Арбанаси, че стартират общонационален митинг. 

От сектора подчертаха, че митингът е неопределен и кротичък до прегласуване на решението на Народното събрание за рухване възбраната на импорт на украинска земеделска продукция. Земеделските производители желаят непоколебим надзор на всички аграрни артикули, внасяни от страни отвън Европейски Съюз.

Исканията на Инициативния комитет са следните:

1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.

Земеделците чакат над 1 млн. души да поддържат митингите - производители, техни служащи и фамилиите им , защото цялото българско земеделие е наранено. В митингите ще се включат и търговци на земеделска техника и препарати.

Днес представители на Инициативния комитет обявиха, че не имат вяра на ръководещите, разговорът с тях е преустановен и че не одобряват тези 63 млн. лева обезщетения, които им се оферират поради решението на Народното събрание.

„ Решени сме до дъно да отстояваме ползите на производителите и няма да отстъпим до момента в който ръководещите не се съобразят с настояванията ни. Ще пазиме изрично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското произвеждане и нашите деца да се хранят с български артикули “, обявиха обединените организации.

„ В случай, че ръководещите не поемат писмена отговорност, с ясни и съответни периоди за осъществяване на всяко едно от настояванията, ние няма да се приберем от площадите “, предизвестиха те.

На брифинг пред медиите Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи:

„ Това, което се случи през днешния ден в Народното събрание беше проваляне, само че ни направи голяма услуга – за пръв път се сплотява целият бранш, това е в действителност казус. “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР