250-годишен хан, разположен в истанбулския квартал Бейоглу, ще бъде възстановен

...
250-годишен хан, разположен в истанбулския квартал Бейоглу, ще бъде възстановен
Коментари Харесай

Вижте в какво превръщат 250-годишен хан в Истанбул СНИМКИ

250-годишен хан, ситуиран в истанбулския квартал Бейоглу, ще бъде възобновен от общината в мегаполиса и просветителната фондация " Бахчешехир Угур ".

След реставрацията ханът " Свети Петър " ще бъде трансфорат в културен и живописен център.

„ За първи път видях хана преди към 13 години и направих доста, пробвайки се постройката да остане съхранена в предходния ѝ искра “, сподели Енвер Юсел, началник на фондацията която ще спонсорира плана.



„ Автентичният хан " Св. Петър " е бил дом на разнообразни бизнеси. Сега към този момент ще бъде дом на консерваторията на университета Бахчешехир “, се споделя на уеб страницата на университета.

Кметът на Истанбул Имамоглу разгласи, че в плана  , повърхност от към 2 500 кв.м. от хана ще бъдат заделени за краткотрайни и непрекъснати изложбени зали, библиотека и пространства за осъществяване на културни събития проведени от огромна община Истанбул.

Ханът в началото е издигнат през 1732 година в кв. Бейоглу. През 1762 година тук е роден французина Андре Шение, прочут като „ бащата на френската сантиментална лирика “.

Сградата е опожарена през 1770 година и по заповед на тогавашното френско консулство, ханът е повдигнат през 1771 година в днешния си тип, като е уголемен с лице към влиятелната Банкалар джадеси (Улицата на банките).

Хан Сен Пиер е хазаин на френски търговци и дипломати през годините, а през 1863 година е седалище на Османската банка.



В този хан, са се подвизавали консулства и офиси. Тук е учредена за първи път камерата на архитектите в Истанбул. Сградата съдържа елементи от по-стара сграда датираща още от 14-ти век. Структурата е удостоверение за космополитизма на Истанбул.

Това е 3-етажна сграда с 66 офиса, която в последните години е била занемарена и полуразрушена, защото в нея се подвизавали индустриални ателиета.

Архитектката Седа Озер Билгили, виновна за реставрацията на постройката, означи, че структурата изненада реставраторите с архитектурните елементи в османски и бароков жанр и стенописи по стените, които са останали непокътнати под наличните пластове багра.

Снимка: Хан " Свети Петър " (АА)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР