25 военни от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово

...
25 военни от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово
Коментари Харесай

Десетки военни от НАТО и протестиращи са ранени при сблъсъци в Северно Косово

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово - KFOR, са били ранени по време на конфликти на 29 май със сръбски протестиращи, които упорстват за оставката на етнически албански кметове, оповестиха от КFOR. Според сръбските управляващи има и над 40 потърпевши измежду стачкуващите.

Войските на KFOR пробваха да разпилян стачкуващите, които подцениха предизвестията да се отдалечат от общинското ръководство в град Звечан . Войници на НАТО образуваха кордон към две други кметства.

Журналисти на RFE/RL, намиращи се на мястото, оповестяват, че доста хора от тълпата са седнали, до момента в който бойците на KFOR са се придвижвали, с цел да ги изтласкат. На видео се виждат сълзотворен газ и детонации на шокови бомбички, като част от тях са пристигнали от стачкуващите. Протестиращите бяха видяни да хвърлят и камъни и бутилки по бойците на KFOR.

На 29 май косовският министър-председател Албин Курти прикани за успокоение и предложи както Прищина, по този начин и Белград да се върнат към уговорките си, изразени в тримесечно устно съглашение за придвижване по " пътя на нормализацията ". Според известията това включва възпиране от закани или приложимост на мощ.

Курти написа в Туитър, че той и Таяни са се съгласили в телефонен диалог, " че актуалният миг изисква използване на Основното съглашение и усмиряване на обстановката в северната част на страната ".

Сръбският президент Александър Вучич , чиято страна не признава Косово и който сложи сръбските военни в нараснала бойна подготвеност, сподели в късно послание, че ще организира среща с представители на така наречен група Квинт на 30 май.

Вучич, който заяви, че при конфликтите са били ранени 41 протестиращи, се оплака, че " макар гаранциите, войските на КFOR не са съумели да защитят сърбите и не са съумели да предотвратят завземането на общини и насилието ".

Посланикът на Съединени американски щати в Косово Джефри Ховениър излезе от срещата си на 29 май с косовския президент Вьоса Османи , като уточни " споделената угриженост от вероятността за принуждение и нуждата от деескалация ". Той добави, че " ние сме надълбоко загрижени " и изрази подготвеност да се срещне с Курти " в комфортно за него време ".
 Албанци, сърби и натовски бойци. Защо има напрежение в Косово  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР