25 стотинки отстъпка за всички видове горива – бензин, дизел,

...
25 стотинки отстъпка за всички видове горива – бензин, дизел,
Коментари Харесай

Казаха как ще действа схемата с отстъпката за горивата

25 стотинки отстъпка за всички типове горива – бензин, дизел, пропанд-бутан (LPG) и метан (CNG) разгласи държавното управление в средата на предходната седмица.

Отстъпката ще е за единица гориво – литър или кг и ще се ползва за горивата от невисок клас. Последното се прави за от нея да се възползват повече обществено слаби жители, тъй като притежателите на по-модерни и скъпи коли обичайно избират горива от по-висок клас.

Цените на горивата се покачиха доста през последните две години, като от бензинът и дизелът, които бяха под 2 лева след началото на пандемията през днешния ден към този момент са трайно над 3 лева на литър.

Очаква се ограниченията да проработят от 1 юли.

Как се получава отстъпката

От оповестеното до момента знаем, че тя ще бъде отпускана против ваучър на автомобил. Тя ще важи за първите 50 литра гориво т.е тя ще е в размер до 12,5 лева

Относно съответния механизъм за това по какъв начин ще се финансира отстъпката и по какъв начин от там бензиностанциите ще бъдат обезщетени - ето отговорът на Министерството на финансите:

Мярката ще се регистрира като разход под формата на отплата за семействата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и по какъв начин те регистрират към Национална агенция за приходите, защото тези 25 стотинки би трябвало да бъдат възобновени от страната към тях. Това ще се случва с докладите, които те подават.

Така излиза наяве, че Национална агенция за приходите ще е държавният орган, който ще възвръща отстъпката направена при зареждане, предава bTV.

Правителството е направило и питане до Европейската комисия за унищожаване на акциза върху метана, което може да понижи цената на CNG горивото с 4-5 стотинки на кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР