25 години затвор постанови Бургаският апелативен съдИван Пачелиев-Дюмона наръгал селски

...
25 години затвор постанови Бургаският апелативен съдИван Пачелиев-Дюмона наръгал селски
Коментари Харесай

Боец от Чуждестранния легион мълчи за убийство

25 години затвор постанови Бургаският апелативен съд
Иван Пачелиев-Дюмона наръгал селски фелдшер 38 пъти с нож

Година и половина по-рано стреля по служители на реда

Един някогашен войник от френския Чуждестранен легион ще лежи в пандиза 25 години поради грубо ликвидиране, чиито претекстове към този момент остават в загадка. В сряда апелативните магистрати в Бургас потвърдиха присъдата на Иван Пачелиев, по прякор Дюмона, който до момента не изиска да каже нито пред проверяващите, нито пред съдиите за какво наръга свиреп 38 пъти с нож Димитър Факиров - фелдшера от тополовградското село Орешник Димитър Факиров. Дюмона бил негов пациент, в деня на убийството бил в кабинета му в здравната работа, само че какво е станало посред им знае единствено легионера. Зверството е необяснимо за хората от Орешник, които настояват, че Дюмона бил чудноват, само че никой не предполагал, че е нечовечен палач. Някои все под сурдинка признават, че постоянно са се страхували от Иван.

Сутринта на 8 октомври 2019 година Димитър Факиров, както постоянно, слиза в 7.45 ч. от рейса и се насочва към здравната работа. Той живее в Тополовград, само че от години пътува всеки ден до родното си село Орешник, с цел да оказва помощ на хората там. По пътя си купува си закуска от магазина и това е последния път, когато го виждат жив. Половин час по-късно при него идва някогашният легионер Иван Пачелиев. Предишният ден Дюмона е рязал дърва и е наранил ръката си. Между двамата стартира скандал, съседка чува виковете и звъни в кметството, по-късно всичко утихва. Кметицата Тодорка Арнаудова се пробва неведнъж да се свърже с фелдшера по телефона, само че на вятъра, по тази причина се насочва към медицинския център. Вратата е заключена от килъра, кметицата обаче има ключ. Гледката, която заварва, я оставя без мирис. В локва кръв посред стаята лежи 72-годишния Димитър Факиров, главата му е обезобразена. По-късно правосъдния доктор ще преброи 38 рани от нож в тялото, врата и тила.

Хората в селото си шушукат, че няма кой различен да протегнал ръка на обичания от всички доктор, с изключение на Дюмона. Свидетел го вижда да влиза сутринта в здравната работа, а различен го среща след убийството близо да нея. Пачелиев му споделя, че медицинският пункт през днешния ден няма да работи. След това се прибира умерено в дома си и скрива ножа и облеклата си, по които има от кръвта на жертвата. Пачелиев живее самичък в къща в края на Орешник. Знаят го като нападателен и експлозивен. Служил е 5 години в френския Чуждестранен легион и се приказва, че е взел участие в бойни дейности в Централна Африка.



Година преди убийството барети арестуваха Дюмона, откакто стрелял по служители на реда.

Пачелиев обича оръжието – има две пушки и револвер, разрешителното за които му е от чужбина. Пушкалата обаче са му отнети през 2018 година, когато стреля по служители на реда и се барикадира в дома си. Поводът е напълно незабележим – на 19 февруари двама униформени отиват в дома му за информация по следствие по отношение на кореспонденция от Софийска районна прокуратура за отправени закани. Съвсем ненадейно обаче, Дюмона открива огън по тях. По-късно ще твърди, че инцидентно е създал изстрел. „ Спрямо него в началото тези представители на полицията не са подходили по правилния метод. Той се е почувствал обиден от метода, по който са държали с него “, сподели тогава юристът му Митко Краев. Той разказа клиента си като порядъчен, принципен и претенциозен до прекаленост, който не приказва доста, само че държи да е безупречен във всичко – все привички от службата му зад граница.

Според полицията обаче Дюмона е въоръжен и рисков с навиците си, добити в Легиона. За задържането му в Орешник са изпратени 80 командоси от Отряда за битка с тероризма, спецзвеното „ Кобра “, жандармерията и служители на реда от Хасково. С тях има и психолог от Министерство на вътрешните работи, който да води възможните договаряния с Пачелиев. Униформените са съвсем сигурни, че в дома му няма заложници, тъй като мъжът живее самичък и съседите му настояват, че никой не му върви на посетители. Баретите блокират къщата и цялото село, съседите са евакуирани, с цел да не пострада някой.

Иван обаче изрично отхвърля да се съобщи и служителите на реда прибягват до ловкост. Униформените се отдръпват от региона и по здрач на другия ден Дюмона излиза от вкъщи си и е арестуван. Не минава без битка, той оказва опозиция. В него е открит нож, само че легионерът не носи в себе си никое от огнестрелните оръжия, който има. Когато баретите му щракват белезниците, той единствено промълвява: „ Приготвил съм ви изненада “. Полицаите вземат решение, че къщата е минирана. Почти два дни сапьори претърсват двора и пространствата сантиметър по сантиметър, само че не откриват нищо. Година и половина по-късно той прави на сито с нож селския фелдшер.

Освен за жестокото ликвидиране, Пачелиев е приет за отговорен и в това, че незаконно е държал 111 бpоя патрони, които са открити в дома му. Той е наказан и да заплати на околните на Димитър Факиров 250 000 лева кръвнина.



Командоси два пъти блокират цялото село Орешник, с цел да задържат легионера.
Заел се с дърводобив, само че банкрутирал
От двора му постоянно се чували изстрели

Иван Пачелиев се връща в родното село през 2014 година, след 5-годишна работа в Чуждестранния легион във Франция. Никой от Орешник не знае за какво съселянинът им не е траял да живее зад граница. Той не допускал никого до себе си, само че съседите му настояват, че постоянно страдал от болки в тялото, за които пиел мощни медикаменти. Те допускат, че точно това е мотивът за разигралата се в здравната работа покруса – евентуално медикът е отказал да му изпише някакви обезболяващи хапчета. След връщането си в България Пачелиев взема решение да вложи събраните за 5 година във Франция пари в дърводобивния бизнес.

Не му провървяло, съперниците не го позволили и след една–две години банкрутирал. Именно тогава станал експлозивен, настояват съселяните му. От двора му постоянно чували изстрели, даже бил разследван за ликвидиране на кон. Имал няколко санкции за противозаконна сеч при оптите му за бизнес, само че никой не очаквал да посегне на човек.
В селото приказват, че с уменията си Иван с лекост би могъл да влезе в някой незаконна формация, само че той не бил подобен човек, който непринудено ще одобри да се подчинява на който и да е необут.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР