25-30% от учениците от началния курс са със свръхтегло, със

...
25-30% от учениците от началния курс са със свръхтегло, със
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Всяко десето дете у нас е със затлъстяване

25-30% от учениците от началния курс са със свръхтегло, със затлъстяване са 10-12%, или всяко 10-о българче. В гимназиалния курс процентът понижава, само че пък се усилва този на питателните разстройства - сред 14 и 19 година е взривът на анорексиците. Те са от 12 до 17%. Това сподели за “24 часа ” проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Тя обаче посочи, че процентите не са обновени в последните две години поради пандемията.

Проф. Байкова е безапелационна, че свръхтеглото не е проблем единствено на визията, а още в детско-юношеска възраст цялостните деца имат мастни капсули към сърцето и подвигат високо за възрастта кръвно налягане. Имат и омазняване на черния дроб. Още на 3-годишна възраст цялостните деца имат мастни отлагания по вътрешната повърхнина на съдовите стени. Те са обратими в кръвния ток, в случай че родителите положат грижи и детето възстановява телесното си тегло.
Д-р Гайдурков със съвет по какъв начин можем да ПРЕМАХНЕМ коремните мазнини
Коремните мазнини са може би най-трудни за размразяване. Освен това те зависят от положението на хормоните при хората. Някои са по-склонни къ...
Прочети повече
“Ако до 12-годишна възраст обаче това не е реалност, през тези мастни натрупвания прорастват съединителнотъканни влакна и стартира оформяне на по-трудно обратими с кръвта атеросклеротични плаки. Те в идващите цикли от живота на човек са рискови във връзка с сърдечносъдови произшествия ”, изясни проф. Байкова.

Свръхтеглото е в тежест на костно-ставния уред. Пълните деца избират да седнат, задъхват се, когато изкачват стълбите. До 2009 година се считало, че свръхтеглото има единствено механична тежест. Но се открило, че мастната тъкан не е просто буферна, предпазваща вътрешните органи. Уголемените мастни кафези стават хормонално дейни като ендокринни жлези. Повлияват активността на щитовидната жлеза, на панкреаса. Създава се инсулинова устойчивост. Повлияват половите жлези. Забавя се появяването на цикъл. Когато влязат в редукция, хормоналната интензивност на мастната тъкан и мастните кафези се обезврежда.

“Свръхтеглото постоянно е генетично заложено. Ако е единствено по линия на единия родител, рискът детето да развие свръхтегло е 40%. Ако е по двете линии, генетичното влечение е 80%. Въпреки това 30- 35% може да се повлият генетичните фактори и тежестта да се поправя. Диетата е водеща. На второ място е двигателната интензивност. Изключително значими са и питателните привички ”, сподели още проф. Байкова. Ако непотребните килограми са 3-4, родителите могат да се оправят сами. При повече, би трябвало да се извърнат към експерт.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР