24 училища от Пловдивска област кандидатстват за иновативни, след като

...
24 училища от Пловдивска област кандидатстват за иновативни, след като
Коментари Харесай

24 училища от областта кандидатстват за иновативни

24 учебни заведения от Пловдивска област аплайват за новаторски, откакто предходната година този статут получиха първите 14 образователни заведения в Пловдивско.

В цялата страна новите оферти са за 154 нововъведения в 153 учебни заведения. Те са в 70 селища. Във второто набиране на оферти, откогато Законът за предучилищно и учебно образование регламентира какво е новаторско учебно заведение и по какъв начин се кандидатства, най-вече са искащите от Пловдивска област, споделиха от МОН. Кандидатите от Бургаско са 19, от София-град - 16. До 15 април Комисията за новаторските учебни заведения ще оцени всички постъпили планове.

Най-висок е процентът на предлаганите нововъведения, свързани с нови способи на преподаване, както и тези, касаещи организацията и/или наличието на образованието. Голяма част от утвърдените предходната година новаторски учебни заведения имат опция за разширение на обсега на новаторския развой през идната образователна година и могат да включват още възпитаници или випуски, както и нова, друга иновация от към този момент утвърдените стратегии.

Най-често срещаните планове от началните учебни заведения имат образователен темперамент. Свързани са с екологични учебни начинания, с насърчаване на изобретателните умения посредством изкуства и повишение на интереса към четенето.

В плановете, подадени от междинните и съществени учебни заведения, нововъведението се показва в реформаторски способи за образование по разнообразни образователни предмети. Сугестопедичните способи на преподаване и учене също са желани. 

Профилираните гимназия се стремят към повишение на уменията на преподавателите по непознати езици, както и към методите на преподаване и организацията на образователните часове. Бинарните уроци и интердисциплинарното проектнобазирано образование са постоянно срещани в плановете от профилираните гимназия. 

Сред професионалните гимназии фокусът е върху ранното кариерно насочване и извличане на използван професионален опит. Споделянето на опит и познания измежду учениците от разнообразни класове също е постоянно срещано.

Най-масови са нововъведенията, които стъпват на IT технологиите, обобщиха от МОН.

Докато бъдат оценени плановете, оттова не издават кои са образователните заведения. Към момента е ясно, че измежду пловдивските претенденти е СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, където от септември ще има пилотна паралелка, която ще се образова по метода на Монтесори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР