24% може да достигне тарифата за внос на стомана в

...
24% може да достигне тарифата за внос на стомана в
Коментари Харесай

Тръмп обмисля най-голямата си стъпка по пътя към търговска война - мито върху вноса на стомана

24% може да доближи цената за импорт на стомана според от решението на президента

© Carlos Barria Още по тематиката
ЕЦБ се притеснява от валутна война със Съединени американски щати

От централната банка намекнаха, че администрацията на президента Тръмп целеустремено обезценява $
24 фев 2018
Когато латвийската пералня гръмна

Тръгнали от Съединени американски щати обвинявания за пране на пари в локалната банка ABVL провокираха затварянето й, кавги за подкупи и арест на банкер №1 в балтийската страна
23 фев 2018
Дипломация по време на петролен взрив в Съединени американски щати

Последствията от него надалеч не са единствено стопански и разрешават на Америка да оспори превъзходството на Саудитска Арабия в бранша
20 фев 2018
Глобалните дивиденти доближиха рекордните 1.3 трлн. $ през 2017 година

Акционерите се радват на възкръсване на изплащанията в Съединени американски щати, защото се връща доверието в бизнеса
19 фев 2018
Планът на Европейски Съюз за съдействие в защитата тормози Съединени американски щати

Въпреки че точно Вашингтон настояваше за това, в този момент американските дипломати дават обратно
19 фев 2018 Въпреки че вносните мита се чака да бъдат наложени за всички страни, действително крайната им цел е да ударят директно Китай. Американския президент Доналд Тръмп обмисля най-сериозната си стъпка по пътя към комерсиална война – да вкара спомагателни мита върху вноса на стомана, оповестява Business Insider. Това е най-тежкото от трите оферти, направени от Търговския департамент на Съединени американски щати, до момента в който министерството приготвя огромно преориентиране на американската комерсиална политика.

Протекционизъм под ръководството на Тръмп?

След като предходната седмица в собствен отчет от първото си съвещание за годината Европейската централна банка намерено показаха опасенията си, че американските управляващи целеустремено организират политика на обезценяване на $, терзанията към този момент се придвижиха и на пазара на първични материали. Според голям брой новинарски източници американският президент обмисля въвеждането на нови цени върху вноса на стомана, което съгласно мнозина е симптом за усилването на протекционистичните практики от страна на американската администрация. Анализаторите чакат въвеждането на ограниченията да не остане без отговор от страна на комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати и на собствен ред би могло да провокира ответни политики.

Като част от прегледа на последствията за националната сигурност от вноса на стомана и алуминий, оценяваща зависимостта на страната от импорт на метали, Департаментът по търговия на Съединени американски щати, е изготвил три евентуални решения, ориентирани към ограничението на вноса на метали. Според репортаж на Bloomberg от петък е мощно евентуално Тръмп да се спре на най-суровите от тези рекомендации и да наложи цена от 24% върху целия импорт на стомана без значение от страната.

Шепот за криза

Според репортаж от неделя на Джонатан Суан, публицист в новинарския уеб страница Axios, американският президент би отишъл даже по-далеч с цена от 25%, тъй като е " кръгла и звучи по-добре ". На срещата със сенатори в Белия дом на 13 февруари президентът съобщи, че администрацията може да наложи обилни промени в митническите цени за импорт на стомана.

Икономистите в Китай и Европа, двата най-големи търговски колегата на Съединени американски щати, от известно време изричат своите опасения, касаещи точно евентуалната ориентировка на политиката на президента Тръмп към протекционизъм. Мнозина даже настояват, че сходна политика може да провокира рецесивни дейности. В най-лошия сюжет съгласно мнозина икономисти комерсиалната война може да докара Съединени американски щати до криза.

Преговорите

Очаква се в околните седмици Лиу Хъ, старши китайски стопански консултант, непосредствен до китайския президент Си Дзинпин, да се срещне с висши чиновници в американската администрацията, с цел да обсъдят бъдещето на комерсиалните връзки сред страните. Ситуацията обаче, евентуално ще бъде изяснена чак през април, когато президентът Тръмп ще излезе с решение дали да наложи нови митнически цени върху вноса на стомана и алуминий.

Още при оповестяването на желанието на Съединени американски щати да вдигне митото при вноса на стомана по-рано през годината Китай даде обещание контрамерки. Пекин увери, че ще отвърне със съответни репресивни ограничения, в случай че това се случи, писа тогава Financial Times. Редица анализатори считат, че Пекин се тормози от утежняване на казуса, защото стопанската система на страната е мощно подвластна от износа си. Поради това, в случай че има контрамерки, те ще бъдат против единствено някои характерни браншове, основно аграрни артикули, настояват експертите. " За момента считам, че Китай ще прибегне основно до по-твърда реторика ", разяснява икономистът на Trusted Sources Бо Цанг. " Контрамерки при земеделските артикули могат да станат действителност заради ниската инфлация при цените на питателните артикули в страната ", добави той.

Вечният спор

Въпреки че вносните мита се чака да бъдат наложени за всички страни, действително видяно, крайната им цел е да ударят директно Китай. Поддръжниците на по-твърд курс за комерсиална политика във връзка с Китай в сегашната администрация на Белия дом изискват ограничения. Пред Конгреса Тръмп разгласи при започване на годината, че въвеждането на цените би " основало нови работни места ", и отхвърли предизвестията, че сходни ограничения биха имали по скоро негативен, в сравнение с позитивен резултат.

Освен Китай и други страни, множеството от които в Европа, обмислят да " отвърнат на удара ". Проблемът идва от неяснотата, която обгръща тематиката, защото не се знае какви тъкмо ще са ограниченията и против кого. Канада да вземем за пример е основният снабдител на алуминий и стомана за Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия, които са част от американската отбранителна промишлена база. В тази връзка Брюксел стартира да създава регулаторен план в отговор на политически чувствителни американски артикули като бърбъна от Кентъки и млечните артикули от щата Уисконсин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР