24 май е Денят на българската просвета и култура и

...
24 май е Денят на българската просвета и култура и
Коментари Харесай

24-ти май - ден на българската просвета и култура

24 май е Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Денят се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в град Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий " по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие.

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 година те основават глаголицата- славянската писменост. От 862 година те се заели да разпространяват християнството на славянски език. Солунските братя имали доста почитатели, които траяли просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.
След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът се празнува на 24 май по формалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.
Празникът на Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането и измежду българските имигранти в Румъния и Русия, измежду българските студенти в чужбина, измежду българите, заточени в Диарбекир.

През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.
През 1892 година е написан химнът на Деня на българската култура и просвета. Автор на текста на „ Върви, народе възродени " е Стоян Михайловски, който го разгласява за първи път в списание „ Мисъл ".

През 1901 година композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и взема решение да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест.

Стихотворението е преведено на 21 езика.
За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година
24 май като празник на славянската книжовност и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се празнува за първи път през 1986 година по самодейност на мурманския публицист Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има монумент на Св. Св. Кирил и Методий.
Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил известност в неговата съветска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространение на християнството измежду славяните. Обявени са от папата за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР