24 ЧасаВъртенето на Земята около оста ѝ постепенно се забавя,

...
24 ЧасаВъртенето на Земята около оста ѝ постепенно се забавя,
Коментари Харесай

Луната се отдалечава, причинява силни земетресения

24 Часа

Въртенето на Земята към оста ѝ последователно се забавя, изяснява специалист от НАСА

Месецът ще стане 47 дни, предсказват катаклизми

Въртенето на Земята към оста ѝ последователно се забавя, тъй като Луната се отдалечава от планетата. В това може да се крие повода за най-мощните трусове в историята.

Планетата ни се забавя, тъй като се върти “под ” Луната по-бързо, в сравнение с спътникът се върти към нея, изяснява Матю Фънке от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА. Нютон предсказва същото стотици години преди въртенето да може да бъде измерено непосредствено.

Обяснението е, че гравитацията на Луната основава приливна вълна на Земята. Това “издуване ” пробва да се върти със същата скорост като останалата част от планетата ни. Когато изпревари Луната, спътникът пробва да я придърпа назад. Това

забавя въртенето

на Земята,

изяснява специалистът от НАСА.

“Едно от разпоредбите на Вселената е, че ъгловият миг не се губи - даже в случай че обособени елементи се ускорят, забавят или трансформират посоката си, общата сума на ъгловите моменти не може да се промени. Земята губи ъглов миг, когато Луната я забавя, тъй че Луната би трябвало да го получи - и тя се измества на по-далечна орбита ”, споделя Фънке.

Точно противоположното се случва с най-вътрешната луна на Марс - Фобос. Тя се върти към Червената планета по-бързо, в сравнение с Марс се върти към оста си, тъй че Фобос форсира въртенето на Марс и като разследване постепенно се спуска във вътрешността. В резултат на това Фобос ще се блъсне в Марс след към 50 милиона години.

В момента

Луната се

отдалечава

от Земята с

4 см годишно

В резултат на това забавянето на скоростта на въртене на Земята може да докара до по-силни трусове. Точно пояснение на този развой към момента не е намерено, само че съгласно учените, такива “странични резултати ” може да са свързани с измененията в ядрото на Земята, които в последна сметка засягат повърхността.

Изследванията на Роджър Билхам от Университета на Колорадо в Боулдър и Ребека Бендик от Университета на Монтана в Мисула преглеждат земетресенията с магнитуд, по-висок от 7, от 1900 година насам.

Те откриват 5 интервала от началото на XX век, през които се следят доста

повече земетресения

с магнитуд над 7

През всеки от тези интервали скоростта на въртене на Земята леко се е забавяла.

“В тези интервали има сред 25 и 30 интензивни трусове годишно. През останалото време средото число е към 15 огромни трусове на година ”, акцентират откривателите. “Връзката сред въртенето на Земята и земетресенията е мощна и допускаме, че ще има нарастване на интензивните трусове ”, прибавят те.

Апокалиптичният сюжет въпреки всичко едва ли ще се разиграе най-малко в идващите един милиард години, твърди физикът Пол Валорски във форума за физика PhysLink.

“Забавянето на въртенето на Земята води до по-дълъг ден и по-дълъг месец. Предполага се, че мощните трусове се чакат, когато месецът се равнява на към 47 (настоящи) дни, след милиарди години в бъдещето ”, написа Валорски.

Преди няколко години учените обрисуваха друга причинност - връзката сред земните земетресения и етапите на естествения сателит. Японско проучване твърди, че е

по-вероятно

да има мощни

трусове

при пълнолуние

или новолуние,

когато приливните напрежения са най-големи.

Следователно проучването на приливите и отливите в сеизмични зони може да помогне да се преценяват рисковете, увериха създателите.

Когато Земята, Луната и Слънцето са подредени в една линия при пълнолуние или новолуние, гравитацията на Луната се прибавя към тази на Слънцето и резултатът е по-силен. Това притегляне е в основата на приливите и отливите. Колкото по-силна е гравитацията, толкоз по-голяма е амплитудата на океанската вода.

Цялата публикация ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР