24 часа Всеки ден от 2020 г. хващат зад волана

...
24 часа Всеки ден от 2020 г. хващат зад волана
Коментари Харесай

Хващат на ден зад волана по 6 дрогирани и 18 пияни на мотика, Цената на парното замръзва за година

24 часа

Всеки ден от 2020 година хващат зад кормилото по 6 дрогирани и 18 пияни " на мотика "

188 дрогирани водачи са предизвикали произшествия в България от началото на 2017 година до 21 април т.г. 62 от тях са тежки - с ранени и починали.

След всяка злополука водачите се тестват за алкохол и опиати. От 1 януари до 21 април т.г. злополуките, породени от дрогирани водачи, са 20, а тежките с жертви са 1. В тази черна статистика е и кървавият случай до мол " Парадайс " с журналиста Милен Цветков.

През 2017 година 54 дрогирани са предизвикали произшествия. През 2018 година те се усилват до 65. Леко понижават през 2019 година, когато са 54. Любителите на шофирането след приложимост на опиати за тази година може би ще бъдат повече, тъй като за по-малко от 4 месеца, и то в изискванията на изключително състояние, са аварирали 20.

Виновно предизвикалите произшествия пияни обаче понижават. През 2017 година са били 1166, през 2018 - 1091, през 2019 - 862, а до 21 април т.г. са 252-ма. Общо от началото на 2017 година - 3371.

Данните са точни - по този начин вътрешният министър Младен Маринов дава отговор на депутата от " Воля " Елена Пешева.

Тя е задала въпроса си към него на 22 април, 3 дни след злополуката, при която Кристиан Николов умъртви с джипа си Милен Цветков в София.

Труд

Цената на парното замръзва за година

Да се изготвя планирана цена на топлинната сила за 12 месеца, предлага Комисията за енергийно и водно контролиране. Същата скица сега се ползва за цената на електрическата сила, която се дефинира един път годишно. Промените следва да бъдат разисквани на следващия ден на съвещание на комисията.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов задачата е да се заобикалят огромните съмнения в цените на топлинната сила. При установяване на новия 12-месечен интервал на прогнозната цена на парното ще се взима действителната цена на газа и в случай че има надвзет доход, той ще се приспадне или противоположното.

Сега

Коронавирус с неистини не се бори!

До 2 април Видин липсва от сцената на пандемията. На този ден за пръв път попада в сводките на националния действен щаб по неосезаем с нищо метод, който да подскаже, че в идващите 4 седмици региона ще получи основна роля в покруса от неточности. Един месец по-късно Видин е региона с най-голям дял инфектирани по отношение на популацията, с три дейни, тежки огнища в старешки домове и дом за деца с увреждания, с над 10% от медиците отвън строя поради позитивни проби за ковид и с жители, медици и управляващи в задълбочаващ се спор. Какво се случи, с цел да се стигне дотук?

Ситуацията във Видин обаче се оказва неповторима за България - две трети от доказаните случаи там са медици и личен състав в регионалната болница " Св. Петка ". " Случилото се във Видин евентуално се дължи на занемаряване на ограниченията за сигурност ", разяснява тогава с студен звук шефът на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както постоянно, когато стане дума за значителен недостатък в предварителната защита, отговорността чевръсто е заметена надалеч от залата за конференции на Министерския съвет. Но истината рядко е единствено в черно и бяло.

Монитор

Спасяват с плазма 40 тежко заболели с COVID-19

40 заболели от COVID-19 може да бъдат лекувани по новия способ с преливане на плазма от хора, преболедували леко болестта. Четирима души към този момент са декларирали предпочитание да дарят кръв - главно във ВМА и един в " Пирогов ". Сред тях има и чужденец, работещ в посолството на Нидерландия. Това сподели пред " Монитор " държавният основен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Изискванията към донорите обаче са много строги. Те не трябва да са носители на вируси, не трябва да имат други болести.

Двама са към този момент болните от ковид, на които е прелята кръвна плазма и са се подобрили. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет. Както " Монитор " писа, преди дни беше прелята кръвна плазма за първи път. Тогава Мутафчийски обясни, че пациентът се е подобрил и е без температура. Това лекуване е приложено на още един пациент, който даже е екстубиран и има много положителни индикатори, обясни през вчерашния ден генералът.

Капитал

Данъчните доходи стартират да спадат през април

Месец и половина откакто бяха въведени рестриктивните мерки поради ковид и огромна част от стопанската система замря, бюджетът продължава да е на плюс, само че той идва не от повече доходи, а от забавено осъществяване на някои разноски. Бюджетният остатък нараства със 160 млн. лева през април до общо близо 1.6 милиарда лева, акумулирани през първите четири месеца на годината, демонстрират предварителните оценки на Министерството на финансите. Това се равнява на 1.4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината.

Дума

Драстичен спад при приходите на една четвърт от българите

Близо 25% от българите настояват, че приходите им са фрапантно намалели болести рецесията към ковид. При 45 на 100 приходите са останали непроменени, а при 26 % са намалели, само че без да заплашват съществено издръжката на семействата. Това демонстрира изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 13-23 април измежду 1000 пълнолетни жители.

Очаквано най-значим спад на приходите още в първите седмици от рецесията търпят заетите в браншовете, които директно бяха наранени от карантинните ограничения. Въпреки това анализът сочи, че отрицателните резултати последователно обгръщат и нови групи. В риск от загуба на приходи са към една четвърт от българите.

Проучването наблюдава по какъв начин се трансформира характерът на трудовата активност в изискванията на наложена обществена изолираност, като се акцентира, че това е основен въпрос както поради актуалната обстановка, по този начин и предвид на неизвестностите пред стопанската система в близко бъдеще.

Според данните за 48% от работещите в България обстановката е непроменена след 13 март и те не престават да работят на цялостен работен ден на работното си място.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР