24 часа Депутати предлагат и селата с 200 души население

...
24 часа Депутати предлагат и селата с 200 души население
Коментари Харесай

Предлагат нови промени в Изборния кодекс, Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

24 часа

Депутати оферират и селата с 200 души население да могат да си избират кмет

В навечерието на локалния избор още веднъж промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите оферират и селата с 200 души население да си избират кмет.

В момента прагът е 350 души. Група депутати с разнообразни убеждения са се обединили към тази концепция, тъй като от ден на ден села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Труд

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Над 200 000 гости са минали през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие. Поредното издание на Събора на националното творчество и отглеждането на животни " Рожен 2019 " протича при внушително наличие на българи от чужбина. Това сочат данни на уредниците. Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, съобщи в словото си пред празнуващото голям брой ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание поведе огромното роженско хоро, което се извива на обяд в 12 часа в дните на събора. Сред гостите на събитието бе и ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова.

Монитор

Свинската чума порази и индустриална плантация край Русе

Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 прасета от друга възрастова категория. От БАБХ потвърдиха за " Монитор ", че всички животни там ще бъдат умъртвени.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е издала незабавно акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. Месо и артикули, добити от прасета от тази плантация, са възбранени и подлежат на заличаване.

Стандарт

Американка пее национални песни на Рожен

Американка обра овациите на Роженския събор през днешния ден поради впечатляващото осъществяване на песента " Девойко мари, хубава ", която след това се оказа, че е научила от YouTube. Докато тя пееше на сцената, брачният партньор й си купи риза с български национални претекстове. Пред публицисти 28-годишната жителка на Тексас Рейчъл изясни, че от видеосайта е научила доста български национални песни.

" България има най-хубавата фолклорна музика, най-сложния темп и най-хубавата храна ", сподели тя. Младата жена е за първи път в България дружно със брачна половинка си Масуд.

Сега

Борисов поддържа Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор

Премиерът Бойко Борисов ще поддържа кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски основен прокурор. Това твърди bTV, базирайки се на държавната пресслужба.

Кьовеши е главният любимец за поста и то макар волята на държавното управление в родната ѝ страна. Тя е някогашен началник на румънската антикорупционна организация, а сега е подсъдима в страната си с обвинявания за корист с власт.

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Двамата претенденти не съумяха да съберат изрично болшинство от остарелия състав на Европейския парламент.

Капитал дейли

Мая Манолова към този момент загрява за борбата с Йорданка Фандъкова

" Гледайте Истанбул, мислете за София " - възторжени и еуфорични постове в този смисъл се появиха във фейсбук в деня на изборите в турския град в края на юни, които бяха извоювани от Екрем Имамоглу - опозиционер на президента Реджеп Ердоган.

Асоциацията сред София и Истанбул несъмнено е пресилена, само че е показателна за метода, по който се гледа на изборите в българската столица през октомври. Вече над 10 години тя се ръководи от ГЕРБ, които, с едно малко изключение, държат властта и в страната от 2009 година

Евентуална промяна на кмета Йорданка Фандъкова не е единствената заплаха за Борисов на локалните избори през есента. Освен София той може да загуби и Пловдив, където ГЕРБ съобщи ясно, че няма да издига още веднъж настоящия кмет Иван Тотев. Ако и двата града бъдат извоювани от опозицията, това ще сложи под въпрос въздействието на Бойко Борисов върху обитаеми места, в които живеят близо една трета от хората в България.

Опозицията, а може би и част от обществото ще одобряват това за началото на края на ръководството на ГЕРБ. Преди две години Българска социалистическа партия се надяваше това да се случи с успеха ѝ на президентските избори, само че политическото благополучие продължи да каца на рамото на Борисов. Сега обаче е по-различно. Президентът няма някаква действителна власт и дребното му въздействие може елементарно да бъде заобиколено. Загубата на двата най-големи града в България има доста по-голямо значение. Това би бил същински удар по модела на партията на Борисов, който включва синергия сред ресурсите на локалната и централната власт, с цел да показва " забележими резултати " и да управлява всички пари от еврофондовете и бюджета.

Дума

Извадиха от река Марица 6 празни варела за предпазване на рисков химикал

Шест празни варела, употребявани за предпазване на химикал, са извозили чиновници на РД " ПБЗН " -Пловдив до депото за рискови материали в село Цалапица, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Химичното съединяване било належащо за ароматизирането на газ " пропан-бутан ". При следваща инспекция в пункт за изкупуване на метали са открити още 10 такива съда. Те са били херметически затворени и също са депонирани в Цалапица. При направените измервания на място - и в реката, и в пункта, няма данни за замърсяване на въздуха и водите. Работата по изясняване на случая продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР