2360 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от

...
2360 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от
Коментари Харесай

2360 бежанци се удавиха в Средиземно море за половин година

2360 мигранти и бежанци са починали в Средиземно море от началото на годината при опит да доближат до Европа от Либия. Това заяви Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН).

" Към 17 юли са починали 2360 бежанци и мигранти ", съобщи на конференция в Женева представител на ВКБООН. Той акцентира, че жертвите по пътя през Сахара може да са още повече, само че няма достоверни данни.

Специалният делегат на ВКБООН за обстановката в централната част на Средиземно море Венсан Коштел акцентира, че " придвижването на бежанците и мигрантите през Сахара води до загубата на голям брой човешки животи ".

" Върховният комисариат счита, че е належащо да се предложат надеждни други възможности, с цел да се защитят бежанците и кандидадите за леговище по другите направления към Либия, означи Коштел.

Според него ВКБООН е създало тактика, предвиждаща осъществяването на интервенции в три точки - в страните на юг от Сахара, откъдето произлизат и през които минават мигрантите, в страните от Северна Африка, и в европейските страни, към които те се насочват.

В страните на юг от Сахара мигрантите ще получават помощ за даване на леговище, в Северна Африка ще се усъвършенства достъпът за приемане на леговище и бежанците и популацията ще бъдат осведомени за заплахите от неорганизираната миграция. В Европа държавните управления ще получават поддръжка за възстановяване на съществуващите структури за отбрана на бежанците.

ВКБООН се обърна към страните донори с молба да съберат 421,2 милиона $ помощ за бежанците и мигрантите в Африка, съобщи Асошиейтед прес.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди съобщи, че помощта би трябвало да послужи като опция на рисковото пътешестване към Европа.

Представители на италианските управляващи признаха, че се обмисля проект за издаване на изключителни визи за бежанците, само че отхвърлиха, че броят им може да доближи 200 000. С приемането на визи бежанците ще имат право да пътуват в Шенгенската зона - нещо, което тормози прилежащите на Италия страни, отбелязва АП.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР