23-те Зимни олимпийски игри започват на 9 февруари в ПьонгЧанг

...
23-те Зимни олимпийски игри започват на 9 февруари в ПьонгЧанг
Коментари Харесай

23-те Зимни олимпийски игри започват в ПьонгЧанг


23-те Зимни олимпийски игри стартират на 9 февруари в ПьонгЧанг с формалната гала по откриването от 12.00 часа българско време. В дните до 25-ти февруари рекордните 2952 спортисти от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 типа спорт.

Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 надпревари, а в ПьонгЧанг ще забележим и шест държави-дебютантки – Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур. България ще бъде показана от 21 спортисти в шест типа спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002-ра година насам

Интересно е да се означи, че от актуалната ни делегация общо 11 състезатели ще създадат своя формален дебют на Зимни олимпийски игри. С най-вече дебютанти е биатлонът – цели шестима. При мъжете първи старт на Олимпиада ще създадат Антон Синапов и Димитър Герджиков, а при дамите Емилия Йорданова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова, която е и най-младата ни участничка на Игрите.

Четирима дебютанти ще имаме в ските, където ще ни показват Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева. Именно с първите двамата са свързвани очакванията за положително показване в ските. В началото на месеца Попов завоюва бронзов орден в гигантския слалом от Световното за младежи в Давос (Швейц). Златков от своя страна също бе покрай орден в слалома, само че в последна сметка липса на шанс го лиши от тази опция.

Дебют на олимпийски игри ще направи и 26-годишният Павел Ангелов в спускането с шейни. Ангелов трябваше да ни показва на Игрите в Сочи през 2014, откакто в началото името му беше оповестено от Българската федерация по шейни, само че в последния миг той беше заменен със Станислав Беньов. „ Няма доста напрежение. Очаквам да направя четири положителни спускания и да се показва на едно положително равнище. За места и класиране не желая да предвиждам “, разяснява Ангелов упованията си за Игрите.

Най-големите ни очаквания за орден в ПьонгЧанг несъмнено са свързани с носителя на Големия бистър глобус в сноуборда за 2016 Радослав Янков. През последните два сезона роденият в Чепеларе играч се утвърди измежду елита на този спорт и в този момент разумно всички чакат от него да запише мощно показване на Игрите.

След 21-то място в паралелния слалом и 25-то място в паралелния великански слалом в Сочи, в този момент Янков се намира в позиция на един от любимците за оценките в ПьонгЧанг. Въпреки неособено безапелационния старт на сезона, при заминаването си за Корея родният сноубордист съобщи, че се надява точно там да покаже това, на което е кадърен. „ Дойде време за борба. Заминавам с позитивна конфигурация. Готови сме, приготвили сме багажа и отлитаме да покажем, каквото сме създали и каквото сме упражнявали. Заминаването за Олимпиада е малко по-различно от заминаването за други надпревари. Малко е като за борба, като за война. Усещам поддръжката от всички. Мисля, че направихме добра подготовка, изчистихме кусурите в оборудването и мисля, че всичко върви както би трябвало “.

Разбира се, с изключение на Янков, съществени очаквания имаме и към другата ни представителка в сноуборда Александра Жекова. Софиянката ще взе участие на четвъртата си Олимпиада, като ще се състезава в бордъркроса. На Игрите в Сочи Жекова бе доста покрай орден, само че за жалост в последна сметка остана пета. „ Вълнувам се, несъмнено, тъй като това е завършекът на един доста дълъг цикъл, в който положихме доста старания. Чаках този миг доста в последните четири години. Вече съм много по-опитна, по-мъдра и виждам на тези игри под друг ъгъл. За мен те ще бъдат едно предизвикателство и имам вяра, че най-хубавият и най-подготвеният ще завоюва “, разяснява Жекова при заминаването си за ПьонгЧанг.

Само няколко дни преди началото на Олимпиадата неповторим триумф в алпийските ски реализира надареният Алберт Попов. 20-годишният българин завоюва бронзов орден в гигантския слалом от Световното състезание за младежи, което се организира в Давос (Швейц). "Определено топ 30 в една от механически дисциплини е постижима цел. Винаги съм се борил за подиум, само че на този стадий не се беше получавало", показа надареният ни алпиец малко след грандиозния си триумф. Относно Игрите в Южна Корея, на които Попов ще направи своя формален дебют, младата ни вяра в ските не скри своите упоритости. "Не желая да се изхвърлям, само че мисля, че попадане измежду първите 15 в ПъонгЧанг е постижима цел. Веднага ще стартира с адаптацията и тренировките, тъй като желая да съм съвършено осведомен с трасето".

На идващия ден малшанс попречи на друга наша бъдеща вяра в алпийските ски Камен Златков да завоюва втори орден за България от Световното в Швейцария. След първия манш в слалома, българският национал бе втори в класирането. Бронзовият ни медалист от гигантския слалом, Алберт Попов нямаше шанс и не приключи, само че Златков също потвърди, че справедливо е измежду най-перспективните ни млади състезатели. Във втория манш Камен започва с вярата за орден, само че както и още 12, измежду които и Джефри Рийд, наследник на канадската легенда Кен Рийд, не съумя да приключи. Следващата огромна изява на Камен Златков ще е Олимпиадата в ПьонгЧанг, като и за него сходно на Алберт Попов това ще е дебют на най-големия състезателен конгрес.

В интернационален проект две бяха главните събития, съпътстващи наближаването на Олимпиадата в ПьонгЧанг. Най-дискутираното бе решението на Международния олимпийски комитет да не допусне Русия до присъединяване в Олимпиадата, поради съществени разкрития за допинг под държавен чадър в страната. От МОК въпреки всичко дадоха късмет на съветските спортисти да вземат участие под безпристрастен байрак в случай, че бъде потвърдена тяхната непорочност. В последна сметка 169 руснаци бяха позволени до присъединяване в ПьонгЧанг, само че в Южна Корея няма да бъдат някои от най-силните спортисти на страната в зимните спортове – биатлонистът Антон Шипулин, състезателят по бързо тичане с кънки Виктор Ан и ски-бегачът Сергей Устюгов, както и фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин.

В последните седмици преди началото на Олимпиадата настъпи изненадващо стопляне на връзките сред Южна и Северна Корея. Всичко стартира след новогодишното изявление на водача на Пхенян Ким Чен Ун, който съобщи, че е допустимо представители на страната да вземат участие на Олимпиадата. В идващите дни бяха проведени редица срещи сред представители на двете страни, които юридически към момента са във война, като в последна сметка бе решено Северът да изпрати олимпийска делегация от 550 индивида, измежду които 230 от добилите огромна известност мажоретки, както и показателен тим по таекуондо от 30 индивида. Страната ще бъде показана и от танцова и театрална натрупа от 140 индивида. 150 души ще бъде делегацията на Северна Корея на Параолимпийските игри. Като знак на благосклонност, представителите на Северна и Южна Корея ще излязат дружно и под общ байрак на церемонията по откриването. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР