2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува

...
2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува
Коментари Харесай

Срещу закриването на Специализирания съд - аргументите на председателите Мариета Райкова и Георги Ушев

2232 са наказаните лица за 10-те години, в които съществува Специализираният углавен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на наказаните лица в Специализирания углавен съд е 220, 70 са оправданите. Правосъдието не е Олимпиада, с цел да има блян за надскачане на брой каузи. Според мен тази численост, в случай че не е най-висока, то е в горната граница. Това съобщи пред Българска национална телевизия Мариета Райкова, ръководител на Специализирания углавен съд. В " Денят стартира Райкова и Георги Ушев, ръководител на Апелативния профилиран съд, се оповестиха срещу желанието на 45-ото Народно заседание да бъдат закрити профилираните съд и прокуратура.

В двата съда сега има 250 каузи, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 упрекнати.

Върховен касационен съд е задоволително придирчив към нашите актове, и все пак, в случай че се наблюдава статистиката през годините, в огромната си част - над 2/3 от актовете ни се удостоверяват от висшата инстанция. Когато се променят, то е поради условия, които не рефлектират върху наказателната отговорност на лицата, аргументира се Ушев.

Според него мъчно ще се измисли механизъм за прекачване на делата в другите съдилища, без да се натрупа закъснение. Друга част от делата с висок публичен интерес просто ще блокират, добави Ушев.

По думите му не е потърсено тяхното мнение, както и това на Министерството на правораздаването и Висшия правосъден съвет, когато предлагането за закриване е дискутирано в правната комисия на Народното събрание.

Цялото изявление на Иво Никодимов вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР