22-то издание на обичания бургаски фестивал ще отдаде почит към

...
22-то издание на обичания бургаски фестивал ще отдаде почит към
Коментари Харесай

"София филм фест" отдава почит на бащата на Бургаския театър Борислав Чакаринов, днес е официалното откриване

22-то издание на обичания бургаски фестивал ще отдаде респект към огромния театрал, съидейник, другар и един от основоположниците на " София филм фест на брега " Борислав Чакринов. Дългогодишният шеф на бургаската " Мелпомена " ни напусна при започване на февруари. И довечера, 21 март, по традиция бургаският духов оркестър ще посрещне първите фенове на международното кино в Културен дом НХК от 18.30 часа, когато е формалното разкриване на " София филм фест на брега ". 22-рият " София филм фест на брега " ще се организира от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се провежда от Арт Фест с финансовата поддръжка на Община Бургас.
 
Премиерно ще бъде показан документалният филм " Отвъд завесата " на бургаския режисьор Слави Георгиев. Зад камерата стои Христо Димитров - Хиндо, който, дружно със Слави Георгиев, е и съсценарист на 60-минутната лента. Филмът демонстрира фрагменти от живота зад кулисите и ни среща с хората, стоящи зад завесата на сцената на държавна такса " Адриана Будевска ". Бургаският спектакъл от вътрешната страна - шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, театралните служащи и останалите служби, са хората които театралната аудитория в никакъв случай не вижда. Те придвижват традиция и декори, подвигат пушилка, палят слънца и пресъздават живота в тъмния салон.
 
Филмът за дискретната страна на театралния живот - за истината в театъра и заплахата от нея, е отдаден сътрудници и другари, които към този момент не са измежду нас - реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския спектакъл през последните повече от 20 години Борислав Чакринов. Прожекцията ще бъде с вход свободен! Преди това публиката ще има опция да се наслаждения на кино лентата, а над 50 награди и номинации " Паднали листа " на режисьора Аки Каурисмаки. Историята наблюдава двама самотници, които инцидентно се срещат през нощта в Хелзинки и се пробват да намерят първата, единствената и последната обич в живота си. Пътят им към тази благородна цел е засенчен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, цялостното незнание за името и адреса на другия и нормалните компликации, които животът сервира на търсещите благополучие.
 
Тази нежна трагикомедия, считана до момента за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа ( " Сенки в парадайса ", " Ариел " и " Момичето от фабриката " ). Филмът е с над 50 награди и номинации, измежду които номинация за Златна палма в Кан, премия Златна палма на журито, има номинации за европейски филм, режисьор, сценарист, артист и актриса на Европейските кино награди, както и Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината на фестивала в Сан Себастиан. В функциите са Алма Пьойсти, Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и други
 
Партньори на фестивала са: Книжарници " Хеликон ", Медицинска лаборатория " Лина ", ПБ Шипинг ООД, " Деметра " ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, " Ес Еф Ей Ритейл - Бургас " ООД, Изворна вода " Китка ", " Черноморско злато " АД, Торти " Даркрид ", Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила " Променаде ", Гранд Хотел " Поморие ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР