22 март е обявен за Световния ден на водата. Инициативата

...
22 март е обявен за Световния ден на водата. Инициативата
Коментари Харесай

Световен ден на водата

22 март е разгласен за Световния ден на водата. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 година на Конференцията на Обединените народи „ Екология и развиване ”, извършена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените народи дефинира 22 март да се празнува като Световен ден на водата. Денят се отбелязва публично от 1993 година, като годишно се провеждат прояви в целия свят, отдадени на водата.

За пръв път в историята 3,3 милиарда души (по-голямата част от популацията на Земята) живее в градове, като площите, заемани от градовете не престават да порастват. Увеличението на градското население е по-бързо от опциите за адаптиране на инфраструктурата.

На 22 март държавни управления и интернационалните организации удостоверяват, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, по какъв начин пазиме качеството на водата.

Населението на Земята през днешния ден е 7 милиарда души, като прогнозите за 2050 година е то да доближи 9 милиарда. Статистиката сочи, че всеки от нас приема на ден сред 2 и 4 литра вода, като в това време най-голямата част от количеството вода е употребявано за производството на храна. За произвеждане на 1 кг говеждо месо са нужни 15 000 литра вода, до момента в който за основаването на 1 кг пшеница се употребяват едвам 1500 литра.

Населението на света се усилва с към 80 милиона души всяка година, а нуждата от прясна вода с 64 милиарда кубични метра годишно. В същото време са налице обилни промени в метода на живот и навиците на хранене на популацията през последните години като делът на месото и млечните артикули, употребявани в разрастващите се страни, непрестанно нараства. В световен аспект спомагателни фактори са и миграцията, покачването на стандарта на живот, нарасналата консумация на храна и увеличеното произвеждане на сила от биогорива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР