22,9% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха

...
22,9% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха
Коментари Харесай

Доверието към Петков се срина до рейтинга на Слави и на Нинова, Маркет линкс не включва Стефан Янев в следващ парламент

22,9% от българите биха дали своят вот за ГЕРБ, в случай че изборите бяха през днешния ден. На второ място е „ Продължаваме промяната “ с 16,9%. След тях се подрежда Българска социалистическа партия с 11%, следвана от Движение за права и свободи с 9,3% и „ Възраждане “ с 8,6%. На предпоследното място е „ Демократична България “ със 7,4%, а на последно е „ ИТН “ с 5,8%. Прави усещане голямата разлика в числата на " Маркет линкс " и на организация " Тренд ", която пък през вчерашния ден ни убеждаваше, че " Възраждане " диша зад врата на Движение за права и свободи и е изпреварила Българска социалистическа партия, а новата партия на Стефан Янев влиза в Народно събрание със забележителните 7,6%, в случай че изборите са през днешния ден.

6,4% от интервюираните са дали отговор, че ще гласоподават за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласоподават. Това сочат данните от национално изследване е финансирано и осъществено взаимно от бТВ и “Маркет линкс “, извършено измежду лица над 18 година в страната в интервала 29 април – 8 май 2022 година по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета.

На този декор българското общество изпитва най-високо доверие към президента Румен Радев (48%), недоверието против него възлиза на 33%. На второ място е някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев с 28% доверие и 72% съмнение. Трети е водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов с 22% довери и 65% съмнение.

На четвърто място се подрежда водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% съмнение. На пето място е министър председателят Кирил Петков със 17% доверие и 68% съмнение. След него се подрежда водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов също със 17% доверие и 63% съмнение. На седмо място е вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% съмнение. Предпоследното място е за водачът на „ Демократична България “ Христо Иванов с 11% доверие и 67% съмнение. На последното място е водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-голям % на съмнение – 81%.

Усещането на българските жители е, че се усеща неустановеност. Чувства се, че ръководството към момента в някаква степен се лута, прави неточности, поправя ги в придвижване, в случай че е допустимо и по тази причина, изключително в тези тежки рецесии, се губи чувството за мощно и безапелационно водачество в страната “, съобщи пред бТВ социологът Добромир Живков.

Какво е доверието към държавното управление и Народното събрание?

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към държавното управление с 19% (от 36% на 15%).

„ Когато нямаме доверие в институциите, мъчно поддържаме, от време на време не разбираме или отхвърляме да разберем за какво се организира една или друга политика. За три месеца настоящето ръководство стигна до равнищата, с които завърши кабинета „ Борисов 3 и надлежно 44-я парламент. В момента, макар този подтик, който имахме през есента и зимата, още веднъж сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и даже да отхвърля в някои обстановки опозиция на решенията, които взима изпълнителната власт “, изясни Живков.

Регистрирани са исторически ниски равнища на задоволство от развиването на страната. 70% от българското общество дефинира като отрицателно финансовото развиване на семействата им. Вече имаме сложни аргументи да се случи общия декор на неодобрение и боязън в българското общество “, съобщи социологът Добромир Живков.

България и войната в Украйна

70% от интервюираните лица считат, че прекъсването на доставките на съветски газ е извънредно незаслужено, до момента в който 18% не считат по този начин, а 13% са дали отговор „ не мога да дефинира “.

36% от интервюираните лица са декларирали, че са за неутрална позиция на България във войната и че поддържат позициите на Русия, до момента в който 43% не поддържат, а 21% не могат да преценяват. 59% от запитаните считат, че България не може да подсигурява национална сигурност и териториална целокупност отвън НАТО, 24% не считат по този начин, а 17% не могат да дефинират, сочи още изследването на „ Маркет линкс “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР