21май 1969 г. - палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на

...
21май 1969 г. - палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на
Коментари Харесай

21 май 1969 г. Убиецът на Робърт Кенеди е осъден на смърт

21май 1969 година - палестинецът Сирхан Сирхан е наказан на гибел за убийството на Робърт Кенеди.

Минути след среднощ на 5 юни 1968 година Робърт Кенеди благодари на последователите си с тирада в хотел " Амбасадор " в Лос Анджелис. В 00.15 ч. слиза от платформата и се насочва към кухнята, здрависвайки се с хората по пътя си. Минута по-късно пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан. В ръката му е револвер 22-ри диаметър.

Убиецът стреля в Кенеди и защитата му. Боби се свлича на пода, мъжете в близост се хвърлят да обезоръжат нападателя. Помощник-келнерът Хуан Ромеро повдига главата на Робърт и поставя в ръката му молитвена броеница. Сцената е запечатана от фотографи на сп. " Лайф " и в. " Лос Анджелис таймс ". Кадрите обикалят света и стават знак на убийството на сенатора.

Аутопсията демонстрира, че два патрона са улучили Кенеди в гърба, а един е зад дясното ухо. Четвърти единствено леко допира дрехата му. При офанзивата са ранени още петима души. Всички очевидци настояват, че Сирхан е бил на към метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него.

В отчета си патоанатома написа, че в никакъв случай не е твърдял, че Сирхан е килърът, защото вероятността за втори стрелец палач е доста огромна. По-късно излиза наяве, че в хотела участват няколко сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ. Този факт е объркващ, тъй като съгласно назначенията им тези мъже би трябвало да бъдат в Югоизточна Азия.

Десетилетия след атентата беше огласен аудиозапис на стрелбата в кухнята, изработен от Станислав Пръсжински, полски кореспондент, благодарение на преносим касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото ликвидиране на Робърт Кенеди. Според откриватели на случая Сирхан не е бил самичък, а от записа на поляка, излъчен за пръв път на 6 юни 2007 година, с огромна сигурност може да се твърди, че е имало и втори револвер. Криминалистите са открили, че на мястото на престъплението са създадени минимум 12 изстрела.

Според проверяващите атентаторът Сирхан е бил под внушаемост сега на закононарушението. Палестинецът имал „ проблеми с главата”, получени при работата му като жокей по-рано. Лечението му включвало внушаемост и присъединяване в групи за управление на съзнанието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР