216 семейства във Варненска област ще бъдат изследвани от Националния

...
216 семейства във Варненска област ще бъдат изследвани от Националния
Коментари Харесай

НСИ изследва харчовете на 216 семейства във Варненско

216 фамилии във Варненска област ще бъдат изследвани от Националния статистически институт (НСИ). Целта е да се набере сводка за техните ежемесечни доходи и разноски.

От началото на април 2024 година Национален статистически институт, посредством териториалните статистически бюра в страната, стартира провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани семейства. Началото му е сложено през 1925 година и е най-старото извадково статистическо наблюдаване в България. То е главен източник за приемане на достоверни и научнообосновани данни за приходите, разноските, потреблението и други детайли на виталното ниво на популацията, както и за промените в тях, които настъпват по години. Въз основа на информацията от проучването се създават политики на страната в области като пенсионното обезпечаване и общественото подкрепяне, както и ограничения за възстановяване на виталния стандарт на популацията. Подобни проучвания се правят във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и съставляват неделима част от активността на статистическите институции.

Изследването е годишно и е включено в Националната статистическа стратегия за 2024 година. В него ще вземат присъединяване 216 семейства от област Варна, определени на инцидентен принцип, които са разграничени в три подизвадки от по 72 семейства. В интервала април - юни 2024 година семействата от всяка подизвадка се включват поредно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство взе участие в проучването четири пъти в границите на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето присъединяване семействата попълнят дневници за получените приходи и направените разноски през настоящия месец, както и информация за нерегулярните приходи и направените разноски за предходните два месеца, когато не са взели участие директно в проучването.

В област Варна проучването ще се организира в градовете Варна, Белослав, Бяла, Девня и Дългопол, както и в селата Господиново, Детелина, Казашка река, Лопушна и Ягнило.

Наблюдението се реализира от анкетьори-статистици, чиновници на отдел " Статистически проучвания - Варна “, които при визитата си в семействата се легитимират със служебна карта и показват писмо от ръководителя на Национален статистически институт. Анкетьорите са задължени, според Закона за статистиката, да пазят в цялостна загадка получената от тях информация. Предоставените от семействата персонални данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани единствено и само за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната отбрана и потреблението им извънредно за статистически цели е обезпечено от наредбите на Общия правилник за отбрана на персоналните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 по отношение на европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за отбрана на персоналните данни.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предишни проучвания, могат да се намерят в рубриката " Доходи, разноски и ползване на семействата “ на интернет страницата на Национален статистически институт: https://www.nsi.bg/bg/node/3168
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР