210 земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер са поразили

...
210 земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер са поразили
Коментари Харесай

210 земетресения над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век - хронология на катаклизмите

210 трусове с магнитуд над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век, с ъобщи " Дейли сабах " като цитира данни на турската държавна Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки.

Общият брой на жертвите при тези трусове е близо 87 000 души, а разрушените домове са над 597 000.

Турция е ситуирана в Средиземноморско-Алпо-Хималайския сеизмичен пояс и претърпява по едно мощно и смъртоносно земетресение приблизително на всеки пет години, демонстрира отчетът на Дирекцията за ръководство при бедствия.

Измит и Адапазаръ след разрушителното земетресение от 7,4 по Рихтер през 1999г.:

Най-смъртоносно е земетресението от 27 декември 1939 с магнитуд 7,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил в североизточния окръг Ерзинджан. Бедствието съпоставя със земята цели региони. Загиват 32 962 души. Хиляди остават без дом.

Сред по-късните мощни трусове са трусът от 1983 година в източния окръг Ерзурум с магнитуд 6,9 по Рихтер, пагубното земетресение в северозападния окръ г Измит от 1999 година с магнитуд 7,4 и последвалия през ноември същата година трус в близкия окръг Дюздже с магнитуд 7,1 , както и земетресението в източния окръг Ван от 2011 година с магнитуд 7 по Рихтер.

Български спешни екипи с кучета оказват помощ в избавителните действия след земетресението в Измит през 1999г.:

На разрушителния трус в Измит е отдаден и документалният филм на Севда Шишманова " Надежда по скалата на Рихтер ", който наблюдава избавителните интервенции на спешните екипи и борбата за всеки човешки живот. Филмът слага въпросите за подвига на елементарния човек и отговорността на строителната промишленост, за реакцията на страната и задачата на медиите.



В края на октомври 2020 трус от 7 по Рихтер раздруса Гърция и Турция. Епицентърът беше в Егейско море - покрай турската провинция Измир.

Днешното земетресение е станало в сеизмологично нестабилния район, наименуван Източноанадолски разлом. Той минава от югозапад на северозапад по отношение на югоизточната граница на Турция. Сеизмолозите от дълго време са оповестили разлома за доста рисков, макар че там не е имало забележителна интензивност повече от 100 години. Въпреки това в същата зона в предишното са ставали доста разрушителни трусове.

Едно от тях разклаща земята на 13 август 1882 година с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Въпреки че е по-слабо от днешното, то провокира големи вреди в градовете в региона, като в сирийския Алепо са регистрирани към 7000 смъртни случая. Разрушителните вторични земетресения тогава не престават близо година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР