Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище Враждебна

...
Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище Враждебна
Коментари Харесай

Още 20 спасители от България заминават към засегнатите райони в Турция

Още 20 български спасители изхвърчат тази заран от летище " Враждебна " със аероплан " Спартан ", с цел да се причислят към екипите, които оказват помощ при издирването на оживели след земетресението в Турция. Изпраща се и в допълнение съоръжение - термокамери и палатки.

" Снощи към 20 часа получихме искане от турската старана посредством турския дипломат да изпратим още избавителни екипи. След бързата организация и съгласуваност с Министерство на вътрешните работи екипите бяха обезпечени. Военновъздушни сили осигуриха превоза и през днешния ден транспортират към 20 спасители ", сподели министърът на защитата Димитър Стоянов.

Те отиват на същото място, на което са и към този момент изпратените екипи от Пожарна сигурност. Има остра потребност от избавителни екипи, които да търсят затрупани хора, страната ни има подготвеност да изпраща още екипи.

" Досега не чакаме молба, действаме превантивно, дейни сме от наша страна и беседваме с посланика непрестанно. Доколкото ми е известно, на следващия ден ще има още един курс с към 30 медици, които да бъдат изпратени в Адана. В събота ще има още един или два полета, само че чакаме поръчки, не са одобрени още настояванията на сътрудниците ми ", сподели още министърът.

Смяна на екипи ще има в събота, тогава се чака у нас да се върнат отрядът от Столична община и част от спасителите на БЧК. Имаме подготвеност да летим в посока Адана, чакаме поръчките от турска страна, съобщи министърът.

Очаква се всички разноски на Министерството на защитата да бъдат възобновени от Европейския съюз, само че не това сега е значимото, уточни още Димитър Стоянов.

България е една от страните, които първи се отзоваха след опустошителните земетресения. Екипи и техника отпътуваха още на първия ден на нещастието и незабавно се включиха в разчистването и издирването на хора под руините. Доброволци също бързо се проведоха с дарения и подготвени хора. Създадени са и редица акции за набиране на средства.

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР