21 юни е обявен от Международната асоциация на скейтбордистките компании

...
21 юни е обявен от Международната асоциация на скейтбордистките компании
Коментари Харесай

Защо скейтбордистите имат повод за гордост днес?

21 юни е разгласен от Международната асоциация на скейтбордистките компании IASC, в която влизат всички съществени сдружения, участващи в скейтборд промишлеността, марки и списания на интернационалните дистрибутори, за Ден на скейтбординга (Go Skateboarding Day). За всички от феновете му скейтбордингът е освен това от способ на превозване.

Това е метод на живот. Скейтбордингът е обич.



През последните 60 години скейтбордингът минава през еволюция. До началото на 50-те години сърфът може да бъде обсъждан като първообраза на скейтборда. На някои сърфисти им хрумнала концепцията да трансферират чувството от плъзгането по вълните и по улиците. Не без причина почнали да ги назовават "асфалтови сърфисти ".

На две места в света един и същи тип скейтборд е създаден за пръв път при започване на 50-те години: Калифорния и Хавай.



За изработката му са използани по-къси сърфове и колела. Между 1959 и 1965 година скейтбордингът става все по-популярен в Съединените щати. Поради индустриалното развиване статутът на скейтборда се трансформирал от играчка до спортно съоръжение. През 1962 година сърфисткият магазин “Val-Surf” в Холивуд продал първите скейтбордове лично произвеждане. Една от най-известните марки за скейтборд обувки Vans е основана през 1966 година. От този ден нататък марката поддържа скейтбордистите по целия свят.

Единственото поредно и несъмнено нещо в развиването на скейтбординга било смяната. Изработените от Франк Насуърти колела през 1972 година вършат допустимо завръщането му.

Той започва компанията Cadillac Wheels и с колелата, направени от нов материал станало допустимо да се кара по гладно, по-бързо и по-комфортно. Разнообразието от дисциплини като фрийстайл, слалом, втурване, имали същински напредък.



В средата на 70-те години скейтбординга доближава Германия. Американските бойци пренесли модата с тях и до 1976 година Мюнхен станал първият немски скейтборд център. Там е построен и първият скейтборд парк, а през 1978 година в Германия са извършени и първите надпревари сред скейтбордисти. Скейтпаркът е площадка с построени уреди за основаване и рационализиране на уменията за каране на скейтборд.

Някои паркове са публични, само че има и частни като TRIP и други Първите паркове пораждат през 1970-те год., само че добиват необятна известност едвам в края на 20-ти век.



Скейтборд от 70'те години

В скейт парка има специфични рампи, на които се вършат трикове. Освен за скейтборд, те могат да бъдат употребявани и за други рискови спортове – каране на колела, ролкови кънки и други Също по този начин е наложително да се носи каска на съораженията. Има няколко типа рампи, рейлове, стълби, банки, гапове и т. н

В началото на 90-те години, скейтбординга минава през още една дълбока фаза, поради появяването на разнородни спортни трендове. Скейтбординга резервира наличието си на обществените места. Благодарение на многоборйните списания, събития, клиповете и не на последно място интернет скейтбординга става прочут в международен мащаб. Скейтбординга става цяла промишленост и работа на доста хора, както и занимание и метод на живот.

Скейтът се състои от три съществени елементи, като всяка от тях има по няколко подосновни елементи.

1. Основни елементи:
дъска - която най-често се прави от канадско кленово дърво; колесници - 2 броя; колелца - 4 броя.
2. Подосновни елементи:
на дъската: дървена повърхност и шкурка; на колесниците: основна ос, болт (наречен „ кингпин “), гумички (тампони) и плочка; на колелцата: гумена част и лагери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР