21 юни, 2022 година. Мястото е Народното събрание, събитието -

...
21 юни, 2022 година. Мястото е Народното събрание, събитието -
Коментари Харесай

Уважаеми г-н Чолаков... Payhawk отговаря на ГЕРБ

21 юни, 2022 година. Мястото е Народното събрание, събитието - диспути по идния избор на съмнение против кабинета " Петков ", иницииран от ГЕРБ-СДС - поради икономическата политика. Макар разискванията да са тромави, не всъщност и изпълнени с всичко друго, само че не и с политически смисъл, си текат в продължение на близо 8 часа.

Към края на съвещанието стартира спор сред министъра на стопанската система и нововъведенията Даниел Лорер и едно от ярките словесни остриета на ГЕРБ - Радомир Чолаков. Причината е, че Лорер е декларирал от трибуната, че надали не с помощта на настоящия кабинет България се снабди с първия си бизнес еднорог - компания, която доближава пазарна капитализация от 1 милиарда $. Става дума за финтех иноваторите от Payhawk. Това, несъмнено, е много пресилено, въпреки последният и основен вложител да пристигна точно в последните месеци.

Следва отговорът на Чолаков:

" Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са програмен продукт, развивали са се и сега тяхната стойност е 1 милиарда $. Този милиард си е техен, страната няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им ", сподели той.

Лошата вест за Чолаков - " момчетата " му дадоха отговор. Или по-скоро направи го единият от тримата създатели Христо Борисов, който с дълъг пост в своята персонална фейсбук страница направи, на процедура, къс преглед на отношението към българския бизнес за 12-те години ръководство на ГЕРБ.

Ето какво написа той:

" Днес (бел.ред. - към този момент вчера) от трибуната на националното заседание Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели, че компанията е основана през 2018-та по времето на тяхното ръководство и можело да се случват компании на стойност $1 милиарда без никой да им пречи. Но не знае, че:

- Чакахме с месеци през 2018-а, с цел да има търговски указател и да получим първата инвестиция

- Над 60 вложителя отказваха да влагат в започваща компания от България, тъй като не имаха вяра, че сме способни да създадем сполучлива компания на пазарен принцип

- 15 дни преди да банкрутираме през 2019-та успяхме да притеглим един от най-успешните вложители в Европа, който учтиво ни изясни, че би трябвало да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се съблюдават, другояче няма да влагат

- Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, тъй като сме от България

- 550 млн. лв. вложения не са в българската банкова система, тъй като тук банки банкрутират и осъдени няма. "

След което напомня, че " момчетата " въпреки всичко останаха тук и съумяха да " върнат " десетки хора назад в България, да наемат българи във всички свои офиси - в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия, да заплащат високи заплати...

" Всеки нов чиновник от чужбина прекарва 2 седмици образование в България. Цялата компания се събира два пъти на българското Черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг. Вече вложители от целия свят идват на крайник в България, тъй като знаят, че в България се работи крепко и нововъведения се случват макар средата ", продължава постът.

Христо Борисов - създател на първия и единствен български еднорог, приключва по този начин:

" Утре ще съм на площада, тъй като политиците прекрачват всевъзможни морални граници. Да се приказва с ненавист, неприязън, цинизъм е прийом от едно друго време, само че не и през днешния ден. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми депутат господин Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР