21 трудови злополуки са станали в област Монтана през миналата

...
21 трудови злополуки са станали в област Монтана през миналата
Коментари Харесай

21 трудови злополуки са станали през изминалата година в област Монтана

21 трудови злополуки са станали в област Монтана през предходната година, регистрираха от Дирекция "Инспекция по труда " в града.
Два са случаите, приключили с съдбовен край, посочи шефът инж. Димитър Петров:
"Тежките произшествия свързани с осъществяване на трудовата активност през 2021 година са два, като те не са оповестени за трудови злополуки, защото няма трудови правни отношения с потърпевшите лица, само че за единия от тях ние сме оповестили трудово правно отношение като Инспекция по труда. Това е в нашите пълномощия и Национален осигурителен институт към момента работят по въпроса да проверяват и не са се произнесли с краен резултат, дали злополуката е трудова. "
Инцидентът е станал в машиностроително дружество в област Монтана.
"Но по-късно от известието за гибел и от протокола за аутопсия установихме, че е електротравма и лицето, което е умряло се оказа, че няма трудов контракт с това дружество, в което е работило. Нашите пълномощия са да обявим трудов контракт в деня на случая и по-късно работодателя го приключва, само че към този момент лицето има статута на обезпечен и може да бъде считано за трудова акцидент. Ние сме го създали. Констатирали сме, че това е нарушаване, че е без контракт. Съставили сме съответните актове и сега сме в развой на правосъдни дейности. ", добави инж. Петров.
В последните години броя на трудовите злополуки се резервира, като за 2020 година те са били 20, с една по-малко от миналата година, добави инж. Петров
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР