21% ръст на фалитите по света и 5% в България

...
21% ръст на фалитите по света и 5% в България
Коментари Харесай

Експерти прогнозират повече фалити у нас

21% растеж на банкрутите по света и 5% в България през 2023 година Това предвижда световният осигурител на търговски заеми Allianz Trade. Очакванията на специалистите са вълната да продължи и през 2024 година - с още 4% приблизително нарастване по света и с 5% у нас.
Възходящата наклонност на банкрутите e почнала още предходната година - с 2% световен растеж и 1% в България. В Европейския съюз, изключително в Западна Европа наклонността даже е доста над тези равнища - надлежно 18% и 22%. 
" В половината от страните, които следим, през 2023 година, банкрутите ще се повишат до равнища, по-високи от тези преди КОВИД рецесията. През 2024 година това ще е обстановката в три от пет страни по света ", предвиждат специалистите в годишния си отчет.
Според разбора банкрутите в България през 2024 година ще бъдат с 20% повече от тези през 2019 година " Въпреки че следим от близко данните за несъстоятелностите, постоянно обръщаме внимание, че поради тежките административни процедури и други специфики у нас техният брой като безспорна стойност е доста невисок спрямо броя на записаните компании. Сам по себе си този знак не е толкоз важен за риска в бизнес средата, само че когато наред с него се насложат и други, като да вземем за пример увеличение на междуфирмената задлъжнялост и удължение на периодите за междуфирмените разплащания, обстановката заслужава нараснало внимание и защитни ограничения ", изяснява Камелия Попова, шеф на Allianz Trade за България.
В България през последната година съвсем не се следят банкрути на огромни компании, а ударът е главно върху дребния и междинния бизнес. Сред най-пострадалите са по-малки търговци на горива и местни бензиностанции, както и транспортни компании.
" Прогнозата за нарастване на банкрутите и то в страни, които са съществени търговски сътрудници и експортни дестинации за България, слага всяка една договорка под значителен риск. Обръщаме особено внимание на Германия, където през 2023 година се чака 22% растеж, или 17 800 нови случая, и на Румъния, където до края на годината още 7700 компании е евентуално да разгласят неплатежоспособност ", прецизира Камелия Попова.
Експертите на Allianz Trade изследват и още една тревожна наклонност - удължаването на периодите за разплащанията сред компаниите по света. Средният интервал сред реализирането на договорката и приемането на заплащането се е нараснал с 5 дни - до 59 през 2022 година, като това са най-неблагоприятните равнища от рецесията през 2008 година насам. 17% от фирмите по света получават парите си след повече от 90 дни. 
Паралелно с това пораства и интервалът, в който бизнесите съумяват да осъществят стоковите си наличия и да възвърнат вложенията си в тях. Най-дълго чакат да получат заплащане фирмите в секторите машиностроене, произвеждане на транспортна техника и съоръжение, строителство и електроника.
" Тези процеси трансформират фирмите несъзнателно в кредитиращи институции, което усилва доста ликвидния риск. В момента, съгласно изчисленията на нашите специалисти, на световно равнище " пропастта " в ликвидността сред компаниите доближава 30 трилиона $ ", изяснява Попова.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР