21-годишно момче от Велико Търново спаси с органите си трима

...
21-годишно момче от Велико Търново спаси с органите си трима
Коментари Харесай

21-г. момче мистериозно умря пред асансьор в търновски блок! Последвалото разтърси всички

21-годишно момче от Велико Търново избави с органите си трима души, откакто умря вследствие на акцидент, обгърната в неясноти, написа „ Борба “. От полицията в регионалния град потвърдиха информацията и показаха, че работят по две версии за съдбовния завършек на младежа – съзнателно причиняване на смъртоносна контузия и случай.

Липсата на очевидци на случилото се основава компликации в следствието.

В събота момчето се запътило към негови другари, които се били събрали в апартамент на улица „ Полтава “ във Велико Търново. Позвънило на домофона и те му отворили входната врата. То обаче по този начин и не се качило до жилището и откакто минало известно време, в което не отговаряло на телефонните позвънявания, няколко души от компанията слезли да го потърсят.

Младежите се натъкнали на фрапираща панорама – приятелят им лежал безпомощно пред асансьора в локва кръв . Веднага се обадили на телефон 112, а на мястото идват екипи на Спешна помощ и полицията.

Шокирани от видяното, дали показания пред органите на реда, само че в последна сметка никой не можел да каже какво тъкмо се е случило. Възможно е някой да е блъснал момчето по главата или то самото да се е подхлъзнало и паднало, вследствие на което да е потърпевшо толкоз тежко.

Медиците транспортират 21-годишния пациент в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “, където го поемат дежурните в Спешно поделение. Заключението на експертите след прегледите и образните проучвания било тежка черепно-мозъчна контузия.

Сформиран е екип за неотложна интервенция отпред с неврохирурга доктор Николай Мойнов. Въпреки опитите на лекарите момчето не съумява да се пребори за живота си и изпада в мозъчна гибел.

Комисия от трима лекари открива необратимото положение и оповестява на фамилията, че пациентът към този момент няма по какъв начин да се върне към живота. Почернените родители макар голямата тъга взимат решение да оставят частици от момчето живи, като дарят органите му за трансплантация на тежко заболели пациенти .

В понеделник на летището в Горна Оряховица каца аероплан C-27J Spartan с екип от болница „ Света Екатерина “, с цел да вземе тялото на търновеца за експлантация в столицата. В интервенцията се включват експерти от ВМА, които отстраняват черния дроб, и от МБАЛ „ Лозенец “ – бъбреците.

Извършени са три трансплантации, като всички реципиенти са в положително общо положение. Бъбреците са присадени на жена на 31 години и мъж на 26 години. Черният дроб е вграден на 43-годишна жена.

Това е втора донорска обстановка във Велико Търново за 2022 година и се случва единствено 10 дни, откакто различен пациент в мозъчна гибел в регионалната клиника избави с органите си четирима души. Тогава донорът бе на 44 години и даде късмет за живот посредством своите сърце, бъбреци и черен дроб.

И този път дейностите по комплицираната процедура бяха осъществени от доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова./Blitz.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР