21 703 студенти и докторанти са теглили , за да

...
21 703 студенти и докторанти са теглили , за да
Коментари Харесай

За последните 11 години: Над 20 000 студенти теглили кредит за обучение

21 703 студенти и докторанти са теглили, с цел да покрият разноските за образование или прехрана. Това демонстрират данни на просветителното министерство за интервала от началото на септември 2010 година до края на същия месец тази година. Средният размер на отпусканите кредите е 7029 лева

През последните няколко години броят на бъдещите висшисти, които се възползват от преференциални заеми, пада, демонстрират наблюденията на Националното посланичество на студентските препоръки. А повода е, че заемите към този момент въобще не са толкоз преференциални. “Таксите за обучение се усилиха и на доста от студентите е мъчно да се устоят “, споделя пред “Телеграф “ Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.
 На каква възраст е добре да стартира образованието по програмиране? На каква възраст е добре да стартира образованието по програмиране?
Програмирането - сериозен бранш, който от ден на ден и повече запълва пазара на труда. Може ли образованието по програмиране да стартира още...

Лихвата на заемите за учещите е годишна, закрепена и не може да надвишава 7%. Тя не е променяна през последните 10 години. Срокът за погасяване на заемите е 10-годишен и стартира да тече една година след довеждане докрай на образованието, изясняват от МОН. От ведомството на проф. Николай Денков оповестяват за изданието още, че контракт за кредитиране на студентите и докторантите са подписали осем търговски банки. Само две от тях обаче оферират осезаемо по-нисък лихвен % – надлежно 4.95 % и 3.95%. Те обаче не са толкоз познати на студентите и бъдещите висшисти всеобщо не знаят, че оферират по-изгоден заем, изяснява Даниел Парушев. Той добавя, че 80% от тях теглят заем от една банка, където лихвата е 6.5%. Таксите за обучение в последните две години скачат, като при медицинските специалности са 30% нагоре, дава образец Даниел Парушев. Между 10 000 и 12000 лева заплащат студентите в МУ, които са платената форма на образование.

Отделно стоките и услугите, всичко нараства и тази рента, близка до 7%, е извънредно висока и не е естествена за студентски заем, считат от организацията. Затова те се срещнаха с министъра на образованието проф. Николай Денков и с представители на Асоциацията на банките. От Националното посланичество на студентите показаха вяра, че лихвите ще паднат. В противоположен случай ползата към заемите ще продължи да понижава, а студентите да изпитват от ден на ден финансови усложнения.

Даниел Парушев поддържа наклонността за спад на теглещите заем с числа. През 2012 година близо 4000 студенти са взели подобен, а предходната година едвам 400. Според някои разбори повода може да се търси и в това, че студентите ни забогатяват. Повече младежи учат и работят, само че в основата на отлива е високият лихвен %, безапелационен е Парушев. Затова пред Асоциацията на банките Националното посланичество на студентите е изложило настояванията си – закрепената рента да падне от 7% на 3% и да има опция за плаваща съгласно инфлацията. Парушев даде образец и с други страни. Във Англия тя е сред 1 и 3%, в Испания – 0.3%, Естония от 2 до 5%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР