205 язовира в страната са с висока степен на риск,

...
205 язовира в страната са с висока степен на риск,
Коментари Харесай

205 язовира у нас са с висока опасност за хората, алармира прокуратурата


205 язовира в страната са с висока степен на риск, сигнализира Върховната административна прокуратура. Голяма част от язовирите в страната са в отчасти неизправно положение, сочи инспекция, разпоредена от прокуратурата. Няма осъдени за неизпълнени наставления, сподели заместник-главният прокурор Ася Петрова. Вместо да бъдат санкционирани, на нарушителите са издадени нови наставления, добави тя.

Извършената надзорна инспекция на ВАП е открила 205 броя язовири и/или уреди на територията на цялата страна, при които е налице най-висока степен на нередовност и в същото време заплаха за популацията.

Близо 80 язовира са в предаварийно положение. Само в 11 случая организацията по метрология и механически контрол е направила опит да глоби извършители.

205 язовира са рискови за популацията. Масово не се съблюдават предписанията от организацията, установила прокуратурата. Причината да няма осъдени е неприятното законодателство, а прокуратурата не е съгласна с това. Според Ася Петрова в закона за водите има записани текстове, с които от организацията могат да постановат санкции.

Само шест акта за нарушаване са издадени по повод рисковите 205 язовира.

След като през март потърсихме помощ от министерството на стопанската система за инспекция на ДАМТН, едвам в този момент получихме отчет от инспекцията, сподели Петрова. В него обаче министерството поддържа организацията в тезата, че не могат да бъдат налагани насилствени ограничения.

Според прокуратурата дейностите на ДАМТН са тежко укорими. Ремонти на бент. Бели Искър към момента не са почнали, въпреки да има установени от дълго време проблеми. Отговорността кой да ги прави се трансферира сред няколко организации. За това и прокуратурата преди няколко дни е сезирала страната и общината да подхващат незабавни ограничения.

Започва процедура, която може да приключи с санкция за министъра на районното развиване и благоустройството за това, че не са подхванати дейности по укрепването на язовира. Прокуратурата счита, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не би трябвало да влага в укрепването на язовира.

По мотив сигнал за заплаха от злополучие заради закъснение на процедурата по осъществяване на план за ремонт на язовирната стена на язовир „ Бели Искър “ и прилежащите й уреди, през 2016 година ВАП извърши инспекция по съблюдаване наредбите на Закона за водите и Наредбата за изискванията и реда за реализиране на техническата и безвредна употреба на язовирните стени и оборудванията към тях, както и на надзор за техническото им положение, във връзка с този язовир, сподели на брифинг заместникът на основния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова. Яз. " Бели Искър " се намира на 75 км от София и обезпечава към 40% от питейната вода за столицата.

Проверката е открила, че през 2010 година статутът на язовир „ Бели Искър “ е изменен от обществена общинска на обществена държавна благосъстоятелност. Съоръжението е включено и в листата на комплексните и значими язовири. В същото време разбор на положението на язовир " Бели Искър " е посочил нужда от неотложни поправки на оборудването. Отговорността за тяхното финансоране обаче се трансферира сред институциите.

Петрова изясни, че в хода на разпоредената от ВАП инспекция по съблюдаване на Закона за водите по отношение на застраховане на техническата сигурност на бент. „ Бели Искър “ се е открило, че без значение от смяната във връзка с собствеността на язовира, в нарушаване на Закона за държавната благосъстоятелност, в продължение на повече от 6 години възникването на правото на благосъстоятелност в интерес на страната не е документирано по надлежния ред – посредством акт за обществена държавна благосъстоятелност. „ Такъв бе формиран едвам след намесата на ВАП в осъществяване на наше предписание от 18 януари 2017 година Но до сегашния миг не са подхванати ремонтни действия в осъществяване на наше предписание за гарантиране на сигурността на оборудването, оповестиха от прокуратурата. Единствените подхванати дейности в осъществяване на предписанията на ВАП са ограниченията по спазването на въведените ограничавания за натоварване при употреба на стената на бент. „ Бели Искър “ “, изясни тя.

По думите на Ася Петрова отговорността за финансирането на тези наложителни ремонтни действия се трансферира сред министерства, Столична община, регионалната администрация и концесионера „ Софийска вода “ АД. „ Поради това предвид на установеното безучастие във връзка с непредприемането на ремонтни дейности на 26 октомври 2017 година ВАП ангажира министъра на околната среда и водите, районния министър, министъра на енергетиката, министъра на вътрешните работи, ръководителя на ДАМТН, изпълнителният шеф на „ Софийска вода “ АД и кмета на Столична община за предприемане на незабавни съответни ограничения - организационни, контролни, санкционни и превантивни с оглед попречване на рискови последствия при употребата на язовирната стена “, разяснява Петрова. Тя посочи, че заради установено от страна на ДАМТН безучастие проявено от страна на министъра на районното и благоустройството във връзка със отговорности за предприемане на ремонтни дейности във връзка с язовирната стена на бент. „ Бели Искър “ е формиран акт през август 2017 година за определяне на административно нарушаване на районният министър.

„ Нямаме данни да е издадено наказателно разпореждане, само че по този начин или другояче е стартирано произвеждане административно-наказателно за привличане към административно-наказателна отговорност на министъра. Не предприемането на дейности по започване на укрепителните мероприятия (ремонтните) във връзка с язовирната стена на бент. „ Бели Искър “ се дължи и на самостоятелния регулатор КЕВР, съгласно което концесионерът не следва да се натоварва с капиталови разноски по поддръжката и употребата на бент. „ Бели Искър “ “, посочи тя и добави, че тази позиция опонира на параграф 10 алинея 1 от преходните и заключителните разпореждания на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, предвиждащи, че при смяна в собствеността върху водно икономически системи, предоставени на концесия не се визира даването по отношението на тези обекти права и отговорности на страните по контракта за концесия. „ А съгласно контракта за концесия, подписан сред Столична община и „ Софийска вода “ АД концесионерът е напълно длъжен и виновен за своя сметка и риск за всички аспекти от употребата и поддръжката на бент. „ Бели Искър “. Изложените проблеми сигурно са със засилено публично значение, защото се касае за живота и здравето на жителите. Ето за какво ние сме сезирали министър-председателя на Р България “, сподели още Ася Петрова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР