2035 г. най-вероятно няма да е последната, в която в

...
2035 г. най-вероятно няма да е последната, в която в
Коментари Харесай

Е-горивата спасяват традиционните коли... но цената ще е висока

2035 година най-вероятно няма да е последната, в която в Европа ще можем да си купим нова кола на бензин, газ или дизел. Това стана ясно при започване на тази седмица, когато Германия публично изиска от Европейски Съюз да резервира допустима продажбата на коли с мотори с вътрешно горене, които употребяват само по този начин наречените е-горива. Еврокомисията към този момент работи по съответен проект, който евентуално ще стане действителност.

Какво съставляват тези " зелени " горива, " зелени " ли са изобщо и какъв брой ще ни костват? По-долу са някои от най-важните обстоятелства.

Е-горива?

Т.нар е-горива като е-керосин, е-метан или е-метанол се изготвят посредством синтезиране на уловен въглероден диоксид и водород, създаден от ВЕИ.

Тези горива също отделят CO2 в атмосферата, само че концепцията е, че излъчванията им са равни на уловеното при производството. Така се реализира въглеродна индиферентност.
 Еврокомисията с проект по какъв начин да избави обичайните коли
Еврокомисията с проект по какъв начин да избави обичайните коли

Те към този момент ще употребяват само въглеродно неутрални горива

Освен това, е-горивата могат да употребяват наличната инфраструктура за превоз и предпазване.

Техните характерности извънредно близки до тези на изкопаемите горива. Някои специалисти дори се съмняват в надеждността на системите в бъдещите коли, които би трябвало да засичат по кое време се зарежда " зелено " и по кое време - " обичайно " (и надлежно да не разрешават автомобилът да се движи във втория случай).

Скъпа опция

Към момента технологията не се употребява всеобщо. Първото по-голямо произвеждане започва в Чили през 2021 година с поддръжката на " Порше ", като задачата е да създава 550 млн. литра годишно. Догодина в Норвегия ще проработи цех, който ще е ориентиран най-много към авиогоривото.
 Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха
Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 година нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Именно браншове, в които електрическото задвижване е мъчно за внедряване - както е при самолетите и корабите, се обрисуват като най-големите консуматори на е-горивата.

За обичайните коли най-малко все още това е едно много скъпо наслаждение. Карането на кола с ДВГ на е-гориво изисква към пет пъти повече възобновима сила, в сравнение с в случай че просто тя е със 100% електрическо задвижване, демонстрира отчет от 2021 година, представен от " Ройтерс ".

Подкрепа, само че цялостна

Някои автомобилни компании въпреки всичко поддържат е-горивата като опция на тежките акумулатори на електрическите автомобили. Големи производители на съставни елементи от Германия като Bosch, ZF и Mahle членуват в лобистката организация eFuel Alliance дружно с ExxonMobil и други огромни имена от нефтения отрасъл, а Porsche и BMW влагат в компании, свързани с е-горивата.

" Суперкомпютри на колела ": Mercedes-Benz демонстрираха новата си платформа

Компанията желае да догони Tesla във връзка с автоматизираното шофиране

На този декор Volkswagen и Mercedes-Benz залагат на електрическите автомобили, а Volvo и Ford дори приканиха Европейски Съюз да не се отхвърля от заложената в началото цел през 2035 година моторите с вътрешно горене да останат в историята.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР