2024 година е високосна. Причината да има високосни години е,

...
2024 година е високосна. Причината да има високосни години е,
Коментари Харесай

За нищо на света не правете това днес! Поверия за 29-и февруари

2024 година е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави цялостна обиколка към Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не тъкмо за 365 дни. Това постанова на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 спомагателен ден и по този начин месецът има 29, а не 28 дни.

Макар от научна позиция всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с разнообразни суеверия и вярвания. А ето и най-разпространените от тях:

Не бива да сменяме работата си. Но в случай че въпреки всичко сме намерили нещо доста уместно, първо би трябвало действително да преценим силите и опциите си, преди да вземем решение.

Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка опция да съхраним фамилията си, по-добре е да го създадем. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, по-късно по-трудно основават ново семейство.

Не е целесъобразно да се подписва брак. За благополучие това не се отнася за цялата година, а единствено за 29 февруари и за целия месец май.

Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разноски под падащите капки за благополучие и триумф.

Не бива да споделяме проектите си за бъдещето, защото няма да имаме шанс.

На 29 февруари не трябва да сключваме покупко-продажби, да водим договаряния и да вършим други съществени неща.

Не бива да вземаме огромни суми назаем. Връщането им ще е мъчно, а това може да докара до проблеми.

Не бива да купуваме и продаваме недвижима благосъстоятелност, да вършим поправки.

Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се опасяват от пожари и наводнения, защото стихиите няма да ги обиден. Те имат също ясновидска заложба.

Шотландците казвали, че високосните години рискови за добитъка и земеделската годишна продукция. Италианците пък считали, че високосната година е " обречена година ”, а дамите са подвластни на неприятни и рискови мисли. Важни събития не се организирали. Сватби и венчавки не се правели и в Гърция. Това, несъмнено, не важи за съвремието ни, когато едни от най-големите събития се случват точно във високосните години - от летните олимпийски игри, та чак до президентските избори в Съединени американски щати.

Някои нации считат, че във високосна година не се слага ново начало - не се строи дом, не се купуват и продават скъпи предмети, не се взимат заеми, не се подписват, само че не се и разтрогват бракове, защото това вещаело неприятен шанс на идната връзка. В Русия считат, че високосната година е рискова за здравето и също недолюбват спомагателната дата в календара. В Тайван пък младите снахи би трябвало да посетят личните си родители и да ги благословят за здраве.

Според Ирландските митове, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на описа по какъв начин Св. Бриджит сключила договорка със Св. Патрик - девойките, които дълго чакали обичания да изиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни традиции и поверия съществуват и в огромна част от северните европейски страни.

В някои елементи младежите носели ръкавици в този ден, с цел да скрият обстоятелството, че не са женени - по този начин покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този метод можели да избегнат нежеланите оферти и задължението да дадат пари, дреха или плат на инцидентна госпожица, възползвала се от рядкото си право.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР