2023 ще остане в историята на видеоигрите като една изключително

...
2023 ще остане в историята на видеоигрите като една изключително
Коментари Харесай

2023: Една странна година за гейм индустрията

2023 ще остане в историята на видеоигрите като една извънредно мощна година. В интерес на истината, с два месеца до края ѝ, тя към този момент е такава. Това сочат и цифрите.

Наскоро Axios разгласиха забавна статистика, съгласно която 25 от заглавията тази година получават оценка на рецензията в Metacritic от 90 и нагоре – достижение, което не е достигано четвърт век! И несъмнено, оценката на медиите в уеб страницата да се разграничава нерядко от потребителския рейтинг на дадена игра, то дадената статистика е един добър ориентир за това какво е смисъла на 2023. Нова игра от света на Zelda и такава от вселената на Diablo, Starfield, допълнението към Cyberpunk Phantom Liberty, пристигнало с голямо обновяване, пренаписващо и подобряващо учредената игра по общо взето всички фронтове, Hogwarts Legacy, Aromred Core VI, нов Alan Wake, нов Spider-Man 2, впечатлил всички геймъри, Final Fantasy 16 и Baldur’s Gate 3, Atomic Heart, Resident 4 Remake, Star Wars Jedi: Survivor са измежду огромните звезди на тази година. Нужно е да се направи обаче също по този начин вметката, че някои от заглавията тук бяха забавени от 2022 за 2023.

Но до момента в който геймърите се чудиха коя игра първо да стартират да играят от всички тези заглавия, от противоположната страна на монитора, нещата наподобяват напълно друго. Гейм промишлеността през 2023 е белязана от серия от съкращения в по-големи и по-малки компании. „ Метлата “ не подмина дори огромни издатели от ранга на Epic Games, Microsoft, Sony и BioWare. Европейският колос в гейм пространството Ubisoft оповестиха съществено преструктуриране в редиците си. Освен нормалните в сходни случаи оптимизации на дейностите (разбирай уволнения), студиото разгласи, че няколко към този момент планувани плана се анулират, а министър председателите на някои техни игри бяха отсрочени за по-късен стадий. В разбора си от предишния месец във връзка с всичко случило се тази година, Кристофър Дринг от GamesIndustry.biz привежда статистиката, че общият брой на хората от гейм промишлеността, изгубили работата си през 2023 е към този момент 6000, като остават два месеца до началото на новата година, което сигурно значи, че броя на съкратените в бранша ще се усили. Но не е единствено това.

„ Не е единствено загубата на работа, само че следим и в спад на търсенето на нови работни места. През октомври имаме с 1000 работни места по-малко, които се търсят спрямо октомври предходната година, съгласно Games Jobs Live. Цената на дяловете също пое надолу. Ако се спрем за миг на обстановката на английския стоков пазар, то ще забележим, че от началото на годината имаме сериозен спад при всички колебаещи се компании: Team17 (-41%), Frontier (-74%), Devolver Digital (-59%), TinyBuild (-92%) и Keywords (-52%) “, написа той. И всичко това, разяснява Дринг, на фона на покачващи се продажби в Съединени американски щати и Англия, здравословен напредък на PS5 продажбите и упования за възвръщане на мощните позиции на мобилния гейминг през 2024. Всичко това е разследване от предходните години, добавя той, разглеждайки обстановката. Дринг прави ретроспекция на предишния петгодишен интервал във връзка с английския пазар, само че нещата в световен проект, счита той, не наподобяват по-различно.

През 2019 нещата в промишлеността наподобяват умерено. Предното конзолно потомство е към края си и продажбите не са изключително мощни. Годината е белязана от увеличаващите се цифрови продажби за сметка на физическите. Половината от продадените през 2019 игри са издадени през същата година, а една пета от продажбите са съсредоточени в най-големите пет заглавия на годината. Настъпва 2020 и пандемичната мини-ера. Продажбите на игри скачат с 52% на годишна база, покупката на гейм хардуер – с 33%, а мобилният пазар регистрира растеж от 25%. Затворени в домовете си, хората се обръщат към цифровите занимания. За разлика от миналата година една наклонност внезапно се трансформира. По-старите игри се продават по-добре от новите (едва 33% от продадените игри са излезли през същата година). През идната година, трендовете на пазара се резервират и новите игри съставляват по-малката част от всички продажби. В промишлеността се завъртат огромните пари. Осъществяват се няколко съществени покупко-продажби по сливания сред обособени компании, издателите развързват кесиите, с цел да наемат гений и опит, като по това време казусът тук се явява задържането на този гений. Инвеститорите не пестят средства, само че идва 2022. Икономическата застоялост, породена от последните две години на спорни политически решения стартира да се усеща. Хората към този момент не са пандизчии на домовете си, английският гейм пазар заявява спад с осем %, а световния мобилен пазар – придвижване надолу със 7%. Студиата към този момент могат да работят свободно и огромните игри отново заемат постепенно мястото си отпреди пандемичните времена. Раздаването на огромните пари е свършило и за някои от тези компании е време за равносметка. И тогава идва войната.

„ Някои от към този момент зараждащите се трендове се чакаха, само че с войната в Европа, която увеличи цените на горивата и храните, водещи до висока инфлация и натиска за повишение заплащането още повече, гейм фирмите през днешния ден се сблъскват с нараснали разноски, по-ниска обща ангажираност на играчите и падащи продажби “, пишe Дринг.

Горните две условия могат до известна степен да оправдаят упоменатите трендове през 2023. Излетите съществени вложения в последните години са една от аргументите да се радваме на тези огромни видеоигри. Но всичко идва на своята цена. И икономическата стихия, която стартира, взема своите жертви. А триумфът на тези огромни блокбастъри ще се отрази във финансовите отчети на издателите не през тази, а през идната година. И някой би трябвало да заплати цената – в тази ситуация – разработчиците и чиновниците.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР